GT

Please select your country / region

Close Window
GT SPORT Community
BENL
TopLiveverslagNations CupManufacturer SeriesKalenderArchief

Terug naar overzicht

WERELDFINALE
Na een geweldige comeback wordt Igor Fraga (IOF_RACING17) uit Brazilië de eerste kampioen van de Nations Cup!
Wereldfinales FIA Gran Turismo Championships 2018 / Nations Cup
25/11/2018

De laatste van de vier races is een merkenrace met de Red Bull X2014 Standard, een auto die goed in staat is om het potentieel van zijn bestuurder te onthullen.

Tomoaki Yamanaka (yamado_racing38) uit Japan stond boven aan in het puntenklassement en mocht dus van poleposition vertrekken.

De Braziliaan Igor Fraga (IOF_RACING17), die na de eerste race moeite had om bovenin mee te draaien, begon slechts als tiende.

Vooraan was de keuze gevallen op zachte banden.

Op het rechte stuk van Mulsanne raakte Yamanaka (yamado_racing38) zijn leidende positie kwijt terwijl de Australiër Cody Nikola Latkovski (Nik_Makozi) en de Duitser Mikail Hizal (TRL_LIGHTNING) zijn slipstream benutten om erlangs te glippen.

En alsof Yamanaka al niet genoeg te verduren had gehad, viel hij in de tweede ronde terug naar de vierde plaats toen hij als gevolg van een tijdstraf wegens afsnijden snelheid moest minderen en werd ingehaald door landgenoot Shogo Yoshida (gilles_honda_v12).

In de Porsche-bocht slaagde Latkovski (Nik_Makozi) erin Hizal (TRL_LIGHTNING) in te halen en de koppositie te veroveren.

In de derde ronde maakten Hizal (TRL_LIGHTNING) en Yamanaka (yamado_racing38), de nummers één en twee, een pitstop. Latkovski (Nik_Makozi) reed door, maar ging in ronde vier alsnog naar binnen. Die strategie leverde hem uiteindelijk niets op. Nadat Latkovski (Nik_Makozi) de pits had verlaten, heroverde Hizal (TRL_LIGHTNING) zijn plekje bovenin algauw.

Ondertussen was Fraga (IOF_RACING17) opgeklommen naar de vierde plaats en overgestapt van harde op normale banden. Zijn zachte banden bewaarde hij dus voor de laatste stint.

Terwijl Yamanaka (yamado_racing38) in de pits wat wijzigingen doorvoerde, slaagde Fraga (IOF_RACING17) erin om steeds meer plekjes te winnen.

In de vijfde ronde moest Yamanaka (yamado_racing38) het Braziliaanse duo voorlaten en viel hij terug naar de vijfde plaats, achter Fraga (IOF_RACING17) en Adriano Carrazza (CRT-Didico15).

Vervolgens raakte Yamanaka (yamado_racing38) betrokken bij een rampzalige botsing, waardoor het voor hem nog uitzichtlozer werd. Nadat hij in aanraking was gekomen met de Canadese coureur Jeffrey Gallan (FT_LLOYDZELITE) viel Yamanaka (yamado_racing38) terug naar de elfde plaats en verdween zijn titelaspiratie als sneeuw voor de zon.

In de zesde ronde besloten de drie koplopers, Hizal (TRL_LIGHTNING), Latkovski (Nik_Makozi) en Fraga (IOF_RACING17) bijna gelijktijdig de pits in te gaan. Maar van de top drie kon alleen Fraga (IOF_RACING17) nog overstappen op zachte banden.

Vanaf dat moment stond de uitslag van de race eigenlijk al vast.

In de achtste ronde schoof Fraga (IOF_RACING17) in de Dunlop-curve langs Latkovski (Nik_Makozi) en had hij de tweede plaats in handen. Algauw was het duidelijk dat niets de Braziliaanse kampioen nog in de weg stond, want op Mulsanne liet hij koploper Hizal (TRL_LIGHTNING) in het stof bijten.

Eindelijk lag Fraga (IOF_RACING17) op kop. Het publiek genoot met volle teugen van zijn doorzettingsvermogen en zijn geweldige comeback vanaf de tiende positie.

In de regionale finales kozen veel coureurs ervoor om de hoeveelheid brandstof, en dus het gewicht, te minimaliseren en de zachte banden voor de laatste stint te bewaren. Fraga slaagde er nu in die strategie perfect uit te voeren.

Hizal (TRL_LIGHTNING) en Latkovski (Nik_Makozi) stonden op harde banden en konden hem simpelweg niet bijhouden.

Na een lange, zware strijd passeerde Fraga (IOF_RACING17) de finishlijn als eerste.

In race twee en drie had Fraga teleurgesteld en een grote achterstand op Yamanaka (yamado_racing38) opgebouwd.

Ondanks zijn tiende startpositie wist hij het beste in zichzelf naar boven te halen op de rechte stukken met de X2014. Daarna lag de route naar de overwinning vrij, met dank aan zijn unieke bandenstrategie.
Omdat dit de laatste race was, die het dubbele aantal punten waard was, had Fraga (IOF_RACING17) genoeg aan een overwinning om bovenaan te eindigen en gekroond te worden tot de allereerste kampioen van de Nations Cup.

Hizal (TRL_LIGHTNING) finishte de race als tweede, wat hem ook de tweede plaats in het eindklassement opleverde als beste Europese coureur.

Als derde finishte Latkovski (Nik_Makozi), wat hem de derde plek in het algemeen klassement opleverde als beste coureur uit de regio Azië/Oceanië.

Yamanaka (yamado_racing38), die voor de laatste race een geweldige uitgangspositie had, eindigde als tiende, waardoor hij in het algemeen klassement zakte naar de vierde plaats.

“Uiteindelijk was ik niet zo goed met de X2014 als de andere topcoureurs. Ik wilde bij de start niet al te veel posities terugvallen. Maar ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou terugvallen”, aldus een teleurgestelde Yamanaka na de race.

Finale Nations Cup – Uitslag

(Algemene overwinning) Igor Fraga (IOF_RACING17) uit Brazilië

Ik begon goed met de eerste plaats in de eerste race.

Terwijl de anderen om de tweede plek streden, had ik het makkelijk van start tot finish.


Maar in race twee had ik een auto die te veel eiste van m'n banden.

In de tweede helft van de race probeerde ik Yamanaka achter me te houden, maar uiteindelijk moest ik hem laten gaan.

Door die strijd viel ik terug en kwam ik als vierde over de eindstreep.


En in race drie was ik gewoon niet snel. M'n strategie pakte helemaal verkeerd uit en ik werd tiende.

Daardoor begon ik de laatste race als tiende. Bovendien startte Yamanaka, die al bovenaan stond in het klassement, van poleposition.

Maar ik besloot gewoon m'n best te gaan doen.

Voor de race had ik besloten dat zelfs als de eerste plek buiten bereik zou zijn, ik toch alles zou geven.

Uiteindelijk wierp m'n strategie vruchten af, kwam ik als eerste over de streep en won ik de Nations Cup. Dit is niet normaal.


“Niet opgeven, doe je best.” Die gedachte hield me op de been en heeft me die laatste zege opgeleverd. Het tij keerde in mijn voordeel, met het best mogelijke resultaat.
Het is een geweldige eer om hier aanwezig te zijn in Monaco en mee te schrijven aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Gran Turismo.

Dit is een bijzondere plek, want veel legendarische coureurs hebben hier gereden. Ayrton Senna, Alain Prost, Schumacher, Nelson Piquet, Niki Lauda.

Geen idee of ik ooit in dat rijtje kom te staan, maar ik vind het prachtig om hier in Monaco te zijn en mee te doen aan deze e-sportwedstrijd.


Heb je advies voor de gamers thuis die naar dit toernooi hebben gekeken en hetzelfde willen bereiken als jij?
Blijf oefenen tot je erbij neervalt en werk aan je vaardigheid en mentale weerbaarheid.

Misschien ben je nu nog niet de snelste coureur, maar wie weet hoe het zal lopen.

Als je het stapje voor stapje aanpakt, ben jij misschien wel de volgende coureur die wint.

Blijf aan je vaardigheden werken en overwin je zwakheden. Da's het belangrijkste.


- Jij racet niet alleen op virtuele circuits, maar ook op echte. Wat zijn de verschillen?


Zo veel verschillen zijn er niet, vind ik. Wat ik heb geleerd op echte circuits heeft me geholpen op virtuele circuits, maar omgekeerd geldt dat net zo.

En net als bij echt autoracen moet je behoorlijk fit zijn om virtueel te racen. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt voor een race, let goed op wat je eet op de grote dag, eet niet te veel vlak voor de race, eet een snack tussendoor als je honger hebt en focus je gedachten. Op die manier bereid je je optimaal voor op de race en da's erg belangrijk.

Wat is de volgende stap voor jou, als kampioen?
Ik ben nu ook in het echt een coureur, dus ik weet niet of ik door kan gaan in de wereld van e-sport.

Ik wil alles halen uit mijn ervaringen hier en wat ik heb geleerd toepassen in een echte autosportserie.

Aan de andere kant wordt e-sport alleen maar groter en groter. Wie weet waar het over een aantal jaar staat.

Ik weet niet of ik volgend jaar weer meedoe, maar ik weet wel dat ik nog lang zal genieten van Gran Turismo.

Terug naar overzicht