GT

Please select your country / region

Close Window
BENL
TopLiveverslagArchief

Terug naar overzicht

WERELDTOUR
Raceverslag Nations Cup: een driestrijd tussen Europa, Zuid-Amerika en Oceanië!
World Tour 2019 - Nürburgring
23/06/2019

De Braziliaan Igor Fraga, de eerste kampioen, zet een professionele prestatie neer en pakt de winst in de World Tour!

Op 22 juni won de Braziliaanse coureur Igor Fraga het tweede Nations Cup-event van de World Tour 2019 in de thuishaven van de 24 uur van de Nürburgring in Duitsland.

De World Tour is een reeks officiële races van de FIA Gran Turismo Championships. De 2019-serie bestaat uit 5 events, waarvan de laatste op 26-27 oktober wordt verreden op de vloer van de Tokyo Motor Show. Dit event is het middelpunt van de huidige serie.

De Nations Cup is een solotoernooi waarin coureurs namens hun geboorteland uitkomen. Na fase 1 hebben de 24 beste coureurs uit 18 verschillende landen een plekje bemachtigd op de Groene Hel. Zo ook Igor Fraga, de allereerste Nations Cup-kampioen, en Nicolás Rubilar, de winnaar van het vorige World Tour-event in Parijs.

Top-6-kwalificatie

De top-6-kwalificatie werd verreden op Sardegna - Straatcircuit - A, een nieuw circuit uit de nieuwe update voor Gran Turismo Sport. De Spaanse coureur Coque López zette de snelste tijd neer en pakte de poleposition in halvefinalegroep A. De Japanse coureur Tatsuya Sugawara pakte poleposition in halvefinalegroep B.

Halvefinalegroep A

Igor Fraga, Coque López en zijn landgenoot Manuel Rodríguez plus Markus Könönen uit Finland verdeelden de top 4 tijdens 8 ronden op de Nürburgring GP-lay-out met N300-auto's en kwalificeerden zich voor de finale.

Halvefinalegroep B

In groep B vond er een race plaats met klassiekers op Goodwood Motor Circuit. Dit circuit is onlangs toegevoegd in de update van mei en Cody Nikola Latkovski, de coureur die een dag eerder zo dapper had gestreden in de Manufacturer Series, pakte de eerste plaats. Giorgio Mangano uit Italië, Rayan Derrouiche uit Frankrijk en Kai Hin Jonathan Wong uit Hongkong verdeelden de rest van de topposities en gingen door naar de finale.

Herkansing

Er deden 12 auto's mee aan de herkansing, met de coureurs die de 5e tot en met de 10e plekken bezetten in de respectieve halve finales. Dit was tevens de introductie van regenachtige omstandigheden op de Red Bull Ring. Tatsuya Sugawara bleek niet van suiker gemaakt, want ondanks enkele incidenten wist hij goed om te gaan met het gebrek aan grip op dit snelle circuit en pakte hij een plek in de finale. Favorieten Nicolás Rubilar en de eerste Europese kampioen, Mikail Hizal, voor wie het een thuiswedstrijd was, haalden tevergeefs alles uit de kast.

Finale met 12 auto's

De finale bestond uit 20 ronden op Sardegna - Straatcircuit - A met de Red Bull X2019 Competition Car. Iedereen moest drie sets racebanden gebruiken: zacht, normaal en hard. Igor Fraga en Coque López begonnen op zachte banden en bouwden een voorsprong op.

Tijdens de 7e ronde, nadat hij had gezien dat Igor Fraga banden had gewisseld, besloot Coque López een extra ronde te pakken op zijn zachte banden om te proberen de koppositie over te nemen. Om geen tijd te verliezen tijdens de tweede bandenwissel verliet de Braziliaan de pitstraat zonder te tanken. Coque López reageerde door ook niet te tanken tijdens zijn laatste pitstop om zijn voorsprong op Igor Fraga vast te houden.

De laatste stint werd een strijd op het gebied van brandstofverbruik tussen de koplopers. In deze fase kregen zij gezelschap van Cody Nikola Latkovski, die in de tweede helft van de race veel momentum had, en werd het een driestrijd. In de laatste bocht begon López snelheid te verliezen en kreeg hij een opdoffer van Latkovski. Kalm koos Fraga een veilige positie en zette hij alles op alles voor een goede finish. Dat leverde hem een Nations Cup World Tour-trofee op die niet misstaat naast zijn zeges in de Amerikaanse regionale finale en de wereldfinale.

Igor Fraga wint het tweede World Tour-event aan de Nürburgring en volgt daarmee Nicolás Rubilar op, die het eerste World Tour-event in Parijs op zijn naam schreef. De tweede Zuid-Amerikaanse zege op rij dus. Cody Nikola Latkovski uit Australië werd tweede, een dag na zijn heldhaftige prestaties in de Manufacturer Series. We kunnen nog veel van hem verwachten tijdens toekomstige events. Derde werd Rayan Derrouiche uit Frankrijk, die in 2018 al een podiumplek had tijdens de wereldfinales van de Manufacturer Series.

World Tour 2019 - Nürburgring

KLASSERING COUREUR TIJD
1 Igor Fraga IOF_RACING17 29:46.152
2 Cody Nikola Latkovski Nik_Makozi +05.151
3 Rayan Derrouiche RC_Miura +05.560
4 Giorgio Mangano Williams_Gio +06.408
5 Tatsuya Sugawara blackbeauty-79 +06.981
6 Coque López Williams_Coque14 +07.362
7 Adam Suswillo Williams_Adam41 +12.594
8 Kai Hin Jonathan Wong CAR_Saika +13.254
9 Manuel Rodríguez TRL_MANURODRY +20.346
10 Markus Könönen maatu79 +28.674
11 Mathew Simmons MINT_GTR +31.631
12 Baptiste Beauvois TRL_TSUTSU +36.929

Het volgende World Tour-event vindt plaats in New York

Halverwege de 2019-serie verruilt de World Tour Europa voor Amerika tijdens het derde event, dat plaatsvindt op 24-25 augustus in New York.

Mis de online serie niet en geniet van de strijd om een plek in de World Tours en de wereldfinales

De online serie van de FIA Gran Turismo Championships bevindt zich momenteel in fase 3 van de Nations Cup en fase 1 van de Manufacturer Series. Kijk elke week naar de strijd om een plek in de World Tours en uiteindelijk de wereldfinales. De Top 16 Superstars, met races voor de hoogst geklasseerde coureurs, worden uitgezonden op Gran Turismo LIVE.

- FIA GT Championships 2019 | Top 16 Superstars

Gerelateerde links

World Tour 2019 - Speciale pagina Nürburgring
FIA GT Championships 2019-serie
Raceverslag Manufacturer Series: een spannende strijd tot de allerlaatste bocht!
World Tour 2019 - Nürburgring
Nicolás Rubilar wint de Nations Cup voor Chili tijdens de World Tour 2019 - Parijs!
World Tour 2019 - Parijs
Raceverslag Gran Turismo-wereldtour 2018 - Nürburgring (1/4)
Een miraculeuze race, mogelijk gemaakt door meesterlijke coureurs
De strijd begint in de halve finale van de Nations Cup

Terug naar overzicht