GT

Please select your country / region

Close Window
BENL
TopLiveverslagArchief

Terug naar overzicht

MANUFACTURER SERIES
Nieuwe ronde Manufacturer Series vlammend tot de vlag
Manufacturer Series 2021-serie - World Series ronde 3
03/10/2021

Tokio, Japan (3 oktober 2021) – De actie van het eerste deel van de FIA Certified Gran Turismo Championships 2021 ging onverminderd door in de derde ronde van de Manufacturer Series, op de wereldberoemde Red Bull Ring. Bij aanvang van het tweede deel van de serie leidde Mazda het 12 teams tellende klassement. Toyota volgde op slechts één punt, dankzij de goede resultaten tijdens de World Series Showdown in augustus. Het leek erop dat de strijd tussen deze twee teams zou gaan, maar de uitslag van ronde 3 toont aan dat de beslissing nog lang niet is gevallen.

Ronde 3: Red Bull Ring

De tweede helft van de 2021-serie begon met een wedstrijd van 20 ronden op de Red Bull Ring bij de Oostenrijkse plaats Spielberg, een van de snelste circuits ter wereld. Porsche pakte de poleposition met de Spanjaard José Serrano (PR1_JOSETE) achter het stuur van de 911 RSR, die een indrukwekkende kwalificatietijd neerzette van 1:28,688. Naast hem op de eerste rij stond Igor Fraga uit Brazilië (IOF_RACING17), de Nations Cup-kampioen van 2018, met de Toyota GR Supra Racing Concept. Achter de ervaren Braziliaan stonden in rij 2 de World Series-nieuwkomers Yuhki Araki (DW-yuhki02) uit Japan in de Dodge Viper SRT GT3-R en Quinten Jehoul (ERM_Quinten) uit België in de Peugeot RCZ.

Alle auto's moesten verplicht een pitstop maken met een facultatieve bandenwissel. Maar dat laatste leek geen overbodige luxe, aangezien de verplichte harde Michelin-banden na 10 ronden het beste wel hadden gehad en het dus geen optie was om er de gehele race mee uit te rijden.

Na de rollende start kwamen de meeste auto's ongeschonden door bocht 1, met de Porsche 911 van Serrano aan kop. Ryota Kokubun uit Japan, de Nations Cup-winnaar van de World Series Showdown, kende een teleurstellende kwalificatie en werd bijna uitgeschakeld toen zijn Mazda RX-Vision GT3 van de baan ging. Hij kreeg de auto weer op de rails en sloot aan op de 12e en laatste plek. De twee daaropvolgende ronden veranderde er niets en reden de coureurs voornamelijk keurig in een rij achter elkaar aan.

In ronde 3 voerde Araki in zijn Dodge Viper de druk op de Toyota Supra van Fraga enorm op, om zo de Nations Cup-kampioen van 2018 in te halen. Tegelijkertijd werd Araki zelf op de huid gezeten door de 18-jarige Jehoul in de Peugeot RCZ. Toch veranderde er niets in de top vijf tot ronde 7, toen Fraga probeerde raceleider Serrano te verschalken in bocht 1. Toen hij zag dat het niet ging lukken, hield Fraga in, waardoor Araki kans zag de Supra naar de 2e plaats te sturen.

Een ronde later werden er pitstops gemaakt door Fraga van Team Toyota, Jehoul van Team Peugeot en Takuma Miyazono uit Japan (Kerokkuma_ej20), de Nations Cup-kampioen van 2020, met zijn Subaru WRX. Raceleider Serrano kwam weer een ronde later binnen en gaf daarmee de leiding tijdelijk over aan Araki in zijn Dodge Viper, die in ronde 9 als enige nog niet binnen was geweest. Uiteindelijk kwam hij de volgende ronde binnen met een voorsprong van 16 seconden; nét genoeg om als eerste de pitstraat weer uit te komen, met een tiende van een seconde voorsprong.

Fraga en Serrano zaten de Viper meteen op de hielen en Araki moest alles op alles zetten om zijn positie te verdedigen in bocht 1. Waar de coureurs in de eerste helft van de race nog de kat uit de boom keken, lieten ze nu zien wat ze in huis hadden en aasden ze zij aan zij op een kans om de voorligger in te halen. Maar terwijl Fraga werd opgehouden door andere auto's en terugviel naar P4, wist Serrano de leiding te heroveren met zijn Porsche 911. Aangezien er slechts een halve seconde verschil zat tussen P1 en P5, waren er nu vijf coureurs met reële overwinningskansen.

Terwijl de auto's de 240 km/u aantikten op het lange rechte stuk, remde Jehoul Araki eruit in bocht 1 van ronde 13 en nam hij P2 over via de binnenkant van de bocht. Met nog vijf ronden te gaan was dit de top vijf: Porsche (Serrano), Peugeot (Jehoul), Dodge (Araki), Toyota (Fraga) en Subaru (Miyazono). Op een circuit waar inhalen niet vanzelfsprekend is, lag het in de lijn der verwachtingen dat dit ook de einduitslag zou worden, maar toen gebeurde het onvoorstelbare: Fraga’s pace zakte om onverklaarbare redenen, waardoor hij meer dan een seconde achteropraakte bij de RCZ van Jehoul, die 3e lag. Om het nog erger te maken kreeg hij een tijdstraf van een halve seconde vanwege het overschrijden van de circuitlijn. Miyazono passeerde hem met zijn Subaru WRX terwijl hij zijn straf uitzat en vervolgens maakten ook Baptiste Beauvois (R8G_TSUTSU) uit Frankrijk met de Mercedes-Benz AMG GT3 en Alonso Regalado (TX3_Jara) uit Peru in de Aston Martin V12 Vantage GT3 dankbaar gebruik van het snelheidsverlies van de Braziliaan.

In ronde 18 haalde Araki’s Dodge Viper de Peugeot RCZ van Jehoul in. De Japanse coureur gaf zijn wagen flink de sporen en schoot alle kanten op tijdens zijn vele inhaalpogingen bij Serrano. In Schlossgold (bocht 3) trok hij die agressieve lijn te ver door en verloor hij snelheid, zodat Jehoul weer langszij kwam. Uiteindelijk slaagde José Serrano erin om zijn eerste plek te behouden en drie punten te pakken voor Porsche, terwijl Quinten Jehoul op indrukwekkende wijze de 2e plaats pakte met zijn Peugeot RCZ. Ondanks zijn 3e plaats won Yuhki Araki’s competitieve rijstijl flink wat hartjes voor hemzelf en voor Dodge.

Kokubun liet het afweten in ronde 3, maar toch behield Mazda zijn voorsprong in het World Series-puntenklassement met 11 punten, gevolgd door Toyota en Peugeot met 10 punten. De overwinning bracht Porsche naar de 6e plaats, met uitzicht op de wereldfinales in december, aangezien er nog één World Series-ronde te gaan is.
José Serrano na de race: “Ik ben in de zevende hemel. De combinatie van de Porsche en de Red Bull Ring pakte heel goed uit voor ons. Op dit circuit heb je veel grip nodig en de Porsche voelde heel stabiel aan. Aan het begin van de race probeerde ik weg te rijden, maar toen Igor (Fraga) een inhaalpoging deed, wist ik dat ik gewoon m'n positie moest verdedigen en m'n eigen race moest rijden. Uiteindelijk lukte het me tot het einde en kwam alles goed.”

Manufacturer Series 2021-serie - World Series ronde 3
Uitslag

KLASSERING FABRIKANT / COUREURS TIJD
1 Porsche José Serrano 30:15.396
2 Peugeot Quinten Jehoul + 00.376
3 Dodge Yuhki Araki + 00.658
4 Subaru Takuma Miyazono + 02.327
5 Mercedes-Benz Baptiste Beauvois + 03.944
6 Aston Martin Alonso Regalado + 04.389
7 Toyota Igor Fraga + 04.522
8 Honda Shohei Sugimori + 06.680
9 Jaguar Ádám Tápai + 08.167
10 Volkswagen Hiroshi Okumoto + 09.243
11 Nissan Mario Straka + 13.285
12 Mazda Ryota Kokubun + 13.469
FIA GT Championships 2021 | World Series - Ronde 3
Het tweede deel van de 2021-serie gaat eindelijk van start! ...
Een bloedstollende strijd tot de streep
Tokio, Japan (3 oktober 2021) – Toen de FIA Certified Gran T...

Terug naar overzicht