Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy Race Camp Europa 2013 - Dag 2

De 35 resterende deelnemers aan het Europese Race Camp 2013 van Nissan PlayStation® GT Academy konden vandaag relaxen, voor zover dat mogelijk is in deze competitie. Vandaag zou er niemand geëlimineerd worden en met dat in het achterhoofd genoten de Gran Turismo®-gamers achter het stuur van een echte en razendsnelle Nissan. Maar wanneer de hoofdprijs deelname aan een Driver Development Program is plus een seizoen lang racen met een Nissan GT-R Nismo GT3, gaat het er altijd serieus aan toe!

De vijf resterende deelnemers in elk van de zeven regio’s moesten allemaal drie uitdagingen voltooien. Elke Gran Turismo-gamer droomt ervan om rondjes te rijden op het beroemde circuit van Silverstone met een 550-pk-sterke Nissan GT-R met een 3.8-liter V6 met dubbele turbochargers. Vandaag kwam deze droom uit voor de GT Academy-deelnemers, want samen met hun instructeurs mochten ze op het International Circuit plaatsnemen achter het stuur van een auto die in 2,84 seconden van nul naar 100 km/u accelereert. Dit was een echte raceoefening met de beste leraren uit de racerij.

Het enige nadeel was dat het warme zonnetje van dag 1 was vervangen door veel koeler en druileriger weer dat bovendien zorgde voor slechte circuitomstandigheden. Maar alle deelnemers kenden het circuit, aangezien een speciale demo van het nog te verschijnen Gran Turismo®6 met de verschillende lay-outs van Silverstone populair was geworden onder de deelnemers in het Race Camp. Elke vrije minuut brengen de deelnemers door in de zes PlayStation-racepods om de virtuele versie van het circuit te verkennen en daar hun voordeel mee te doen in de echte wereld.

Joegen ze eerder nog de GT-R zo soepeltjes en snel mogelijk over het circuit, nu moesten de deelnemers hun Nissan 370Z expres scheef zetten om met de auto om te leren gaan en te leren driften. Driftend door de bocht zet je geen snelle rondetijden neer, maar leer je wel de juiste balance en combinatie van gas geven en sturen te vinden en het driften te beheersen. Daarnaast wordt zo duidelijk hoeveel zelfvertrouwen de coureurs hebben, op zoek naar de perfecte ‘donut’.

De autobeheersingslessen waren een voorproefje van de hoofduitdaging die plaatsvond in en rond de hangars van een voormalig Amerikaanse luchtbasis. Drie van de groepen moeten deze autohindernisbaan nog voltooien, maar onder de deelnemers uit het Iberisch schiereiland, het Verenigd Koninkrijk, Centraal Oost-Europa en de Benelux bleek de proef zeer populair. Met een Nissan 370Z begaven ze zich om beurten op een zeer bochtig circuit in een race tegen de klok vol uitdagingen en afleidingen. De uitdaging is zowel voor de coureur als het publiek erg vermakelijk, maar toont ook aan hoe goed de coureur de auto onder controle heeft, onder druk presteert en omgaat met afleiding en wisselende omstandigheden.

De Noordse, Franse en Italiaanse afgevaardigden gingen in de tussentijd naar het klaslokaal. Minder spannend, maar de les over sport- en racepsychologie kan de komende dagen nog zeer goed van pas komen. De druk neemt morgen weer toe, want dan vindt er weer een eliminatieronde plaats. 

 

UITSPRAKEN VAN DE DAG


Rob Jenkinson, hoofdinstructeur
“De donuts waren slechts een voorbereiding op de autohindernisbaan, waarvan de deelnemers op dat moment nog niets wisten. Het was een goede voorbereiding op wat komen ging. Maar het verschafte ons ook veel informatie over het karakter van de coureurs. Niet iedereen heeft in de gaten hoeveel gevoel er komt kijken bij het driften. Ze balanceren het gas geven niet goed met het sturen. Anderen laten zich juist helemaal gaan, wat misschien aangeeft dat ze te agressief zullen zijn op het circuit.”

Gonçalo Gomes, mentor van het Iberisch schiereiland
“Het ging gesmeerd vandaag. Het was de eerste keer dat de autohindernisbaan in GT Academy werd gebruikt en het was cool, iedereen had het naar z’n zin. Het is een technisch nummer dat veel eist van de coureurs, en het wordt duidelijk dat sommigen zich beginnen te onderscheiden. Dus we hebben een idee gekregen van wat de uiteindelijke groep zal worden.”

Miguel Faisca (Portugal)
“Ik heb vandaag heel veel geleerd over autobeheersing. Door de regen was het niet makkelijk, maar op het internationale circuit heb ik toch veel plezier gehad met de GT-R, een zeer snelle auto. En leren driften met de Nissan 370Z was ook onvergetelijk. Het was een mooie dag.”

Pawel Ledwon (Polen)
“Het was een interessante dag met veel verrassingen. We begonnen met GT-R’s, wat heel tof was omdat ik nog nooit met zo’n krachtige auto had gereden. Maar de grootste verrassing en het hoogtepunt van de dag was toch wel het gymkhana-evenement met de 370Z. Ik heb veel geleerd over het beheersen van een krachtige auto met achterwielaandrijving, en hopelijk komt me dat ten goede tijdens mijn racecarrière.”