Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

Gran Turismo Trophy voor de Maserati A6GCS Spider

Op zondag 17 augustus heeft Kazunori Yamauchi, producent van de Gran Turismo-reeks, de Gran Turismo Trophy uitgereikt aan de Maserati A6GCS Spider uit 1954. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het 64e Concours d'Elegance in Pebble Beach in de Verenigde Staten.

Maserati zag in 1913 het levenslicht in een garage in Bologna. Alfieri Maserati en zijn broers leverden in 1926 hun eerste raceauto af. Het betekende de aftrap voor vele verhitte confrontaties tussen Maserati, Alfa Romeo en Ferrari tijdens de diverse Grand Prix. Maserati liet de wereld in 1947 kennismaken met de A6GCS, een traditionele sigaarvormige grand-prixwagen die was omgeturnd tot tweezitter. In 1953 werden dergelijke sportauto’s uitgesloten van deelname. Maserati verbeterde de carrosserie van de A6GCS en maakte er een elegante sportauto van. Dit latere model van de A6GCS werd zondag in het zonnetje gezet.

De prachtige lijnen zijn zonder twijfel de blikvanger van deze auto. De mechanische onderdelen en wielen werden door Carrozzeria Fantuzzi voorzien van zo min mogelijk elementen aan de buitenkant. Deze stijl werd door menig model overgenomen, wat de zichtbaarheid en populariteit van de auto wereldwijd een flinke boost gaf.

Onder de lange kap schuilt een tweeliter met zes cilinders die is ontworpen door Gioacchino Colombo, de beroemde ingenieur die Maserati inruilde voor Ferrari. Met het oog op de huis-tuin-en-keukenbezine werd het vermogen verlaagd naar 170 pk, maar dat bleek nog steeds voldoende om de lichte auto naar een topsnelheid van 230 kilometer per uur te stuwen. Het racemodel van de A6GCS schreef ondertussen onder meer de Mille Miglia, Targa Florio en Watkins Glen op zijn naam.

De titel van beste auto van de show, de meest prestigieuze prijs van het Concours d’Elegance, ging dit jaar naar de Ferrari 375MM Scaglietti Coupe uit 1954.