Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy Race Camp Europa 2013 - Dag 5

Terwijl het aftellen naar het einde van het Nissan PlayStation® GT Academy Race Camp Europa 2013 is begonnen, kwam er vandaag een definitief einde aan de Britse zomer op Silverstone. De overgebleven 28 deelnemers werden vanmorgen begroet door stortregen en lage temperaturen – en dat op de dag van de zwaarste fysieke uitdaging tot nu toe: een militaire cross-country hindernisbaan.

Deze uitdaging, die niet alleen fysieke vermogens maar ook vastberadenheid, mentale kracht en samenwerking test, is inmiddels een beroemd onderdeel van het Race Camp. De omstandigheden van vandaag maakten het vooral lastig voor de vroege ploegen – de arme Iberische deelnemers stonden al om 8.30 uur op de baan! Later die ochtend klaarde de regen enigszins op voor de Benelux, maar de kou hield aan en de baan bleef de hele dag zeer nat en glibberig.

“Deze test kwam op het juiste moment, want nu gaan we echt zien wie in de regio's bereid is om een stap verder te gaan en het lef en de mentale kracht bezit die nodig zijn om deze wedstrijd te winnen”, zei Simon Fitchett, coach in fysieke en mentale zaken. “Het heeft misschien niet heel veel te maken met autoraces, maar als je aan een 24-uursrace meedoet en dus geen slaap krijgt, moet je zowel geestelijk als lichamelijk sterk blijven. In deze uitdaging werd duidelijk wie zichzelf over de grenzen van zijn eigen lichaam kon pushen. Daarnaast was het ook een test in samenwerken, aangezien de jongens in tweetallen werden ingedeeld en ook samen moesten finishen.”

De regen en kou voegde ook een extra moeilijkheidsgraad toe aan het praktijkonderdeel van het ARDS-racelicentie-examen. Iedere deelnemer moest laten zien dat hij in staat was een aantal foutloze ronden te rijden, gebruikmakend van de juiste routes. De test werd verreden onder zeer natte omstandigheden op het circuit van Stowe, in een Nissan Juke Nismo.

Voormalig formule 1-coureur Johnny Herbert keerde terug op het GT Academy Race Camp, rechtstreeks vanuit de Italiaanse Grand Prix. Dit is Johnny's vijfde Europese GT Academy Race Camp, maar het wordt zeker niet het makkelijkste, aangezien hij juryvoorzitter is en waarschijnlijk heel wat moeilijke beslissingen zal moeten nemen.

Op dit moment waren het echter nog even de regiojury en de mentoren die de knopen doorhakten. Zij moesten hun vier overgebleven kandidaten indelen: twee mochten meteen door naar dag 6 en de andere twee moesten strijden in een sudden-death ‘Dogfight-eliminatie’. De ‘Dogfight’, bekend bij GT Academy-fans en verreden in identieke Nissan Juke Nismo's, is vergelijkbaar met de achtervolgingsrit in het wielrennen, waarbij de coureurs op tegenoverliggende plaatsen op de baan starten en het gat tussen zichzelf en de tegenstander zo klein mogelijk moeten maken. In elke regio werd de verliezer onmiddellijk geëlimineerd, waardoor er nu per regio nog maar 3 coureurs over zijn – 21 in totaal.

Terwijl het weer wat beter was geworden en in de middag de zon zich zelfs even liet zien, waren de Dogfights ongelooflijk spannend. Tegen de tijd dat de Italianen de baan op moesten, begon het echter weer te stortregenen en moesten de coureurs in hun auto wachten tot het opklaarde.

UITSLAG DOGFIGHT

Iberisch schiereiland Miguel Faisca versloeg Oscar Ruiz 2-0
Verenigd Koninkrijk Adam Suswillo versloeg Mark Ridout 2-0
Centraal Oost-Europa Erik Leštach versloeg Pawel Ledwon 2-0
Benelux Nicolas Beguin versloeg Bart Jansen 2-1
Noordse landen Soren Hansen versloeg Jesper Pedersen 2-1
Frankrijk Jérémy Bouteloup versloeg Joël Cincinnatus 2-0
Italië Ivan Brigada versloeg Ego Garofalo 2-1

De spanning stijgt nu Race Camp Europa steeds dichter bij de bekroning van zeven regiokampioenen komt. Zij zullen op de laatste dag hun regio vertegenwoordigen in een poging om de Europese GT Academy-kampioen te worden. Slechts één van de 42 Gran Turismo-gamers die aan het Race Camp begonnen, zal uiteindelijk het Driver Development Program volgen om een echte Nissan Nismo-coureur te worden. Op het spel staat een volledig raceseizoen in de fantastische 550-pk-sterke Nissan GT-R Nismo GT3.

Ten slotte: vandaag vierde in Race Camp de GT Academy-winnaar van 2011, Jann Mardenborough, zijn 22e verjaardag. Morgen vertrekt deze mentor van het Verenigd Koninkrijk en Nismo Athlete richting Hockenheim in Duitsland, waar hij met zijn team meedoet aan een tweedaagse formule 3-test.

 

UITSPRAKEN VAN DE DAG


Stefan Johannson, jurylid Noordse landen
"Als je kijkt naar de resultaten in de race dan heeft de juiste persoon gewonnen. Het was niet de kandidaat die we hadden verwacht, maar het blijft een wedstrijd en hij ging beter met de druk om. Ik denk dat het Noordse team een aantal kandidaten heeft die absoluut kans maken op de eindoverwinning. We zijn een sterk team en we gaan ervoor."

Soren Hansen (Denemarken)
"Ik voel me geweldig. Mijn Deense teamgenoot was een zeer sterke kandidaat. Hij is heel goed in het besturen van de auto, maar je staat hier onder druk en dan kun je het je niet veroorloven om fouten te maken. Helaas deed hij dat wel. Het racen voelde erg goed, het was te gek om achter een andere auto aan te zitten en ik zou dat graag vaker doen. Ik hoop dat ik dit vast kan houden en win, zodat ik meer kan racen. Dat gaat wel moeilijk worden. Het deelnemersveld is ongelooflijk sterk, maar ik doe mijn best."

Wolfgang Reip, mentor Benelux
"Het was een unieke eliminatierace. Elke coureur won zijn heat makkelijk, maar de beslissende race was nek aan nek. Maar uiteindelijk is het toch de beste die wint. In dat opzicht was deze uitdaging een kwestie van natuurlijke selectie en het was fijn dat wij zelf niet de doorslaggevende beslissing hoefden te nemen."

Nicolas Beguin (België)
"Ik ben heel blij dat ik de eliminatieronde heb gewonnen. Het was een belangrijke uitdaging en ik kon het me niet veroorloven om te verliezen, dus ik ben opgelucht dat dat ook niet gebeurd is. Ik heb denk ik vooral geleerd dat het mentale aspect het belangrijkste is. In de auto bleef ik rustig en zorgde ik ervoor dat ik geen fouten maakte. Ik denk dat kracht belangrijk zal zijn in de rest van de wedstrijd, maar uiteindelijk gaat het vooral om doorzetten!"

Neil Williams (Verenigd Koninkrijk)
"Het heftigste aan de hindernisbaan is dat het je mentaal uitput. Het is fysiek ook zwaar maar er zijn bepaalde onderdelen die vooral geestelijk inslaan, zoals wanneer je door het water loopt ,of het deel met de tazers, dat was voor mij heel heftig. Maar ik heb er hard voor getraind en veel circuittraining gedaan, dus dat onderdeel paste goed bij me en ik voelde me niet al te beroerd na afloop. Het Race Camp gaat voor mij met ups en downs. Ik denk dat de jury kan zien dat ik vooruitga dus ik ben best tevreden met mijn prestaties tot nu toe, maar ik weet tegelijkertijd ook dat ik nog meer kan laten zien, vooral in het racegedeelte. Hopelijk krijg ik de kans om mezelf nog te bewijzen op dat onderdeel."

Johnny Herbert, voormalig F1-coureur en juryvoorzitter GT Academy Europa
"Ik ben heel blij dat ik dit jaar juryvoorzitter ben in de GT Academy, maar het gaat niet alleen om mijn mening. Ik ga met ieder jurylid en elke mentor zitten om te bekijken welke deelnemer het meest geschikt is om onze nieuwe GT Academy-winnaar te worden. Het is belangrijk voor me hoeveel karakter een deelnemer toont. Tegelijkertijd kijken we niet alleen naar hun ontwikkeling als individu, maar ook naar hoe ze zouden functioneren als onderdeel van een professioneel autosportteam. Ze moeten fanatiek zijn en keihard werken, maar of ze kunnen meedraaien in een team is ook van groot belang.

"GT Academy is heel succesvol gebleken door via de game Gran Turismo op zoek te gaan naar nieuw racetalent. Deze week bekijken we wie van de deelnemers zijn kwaliteiten uit de virtuele wereld kan inzetten om ons te laten zien dat hij het kan maken als professionele coureur bij Nissan. GT Academy heeft zich de laatste vijf jaar steeds verder ontwikkeld en dit jaar zijn de gamers beter voorbereid dan ooit. Ik denk dan ook dat er meerdere deelnemers zullen vechten om die felbegeerde prijs, en dat maakt mijn werk nog moeilijker.

"Jann Mardenborough is een goed voorbeeld van het succes van GT Academy. Ik ben erg onder de indruk van wat hij bereikt heeft in de twee jaar sinds hij de wedstrijd won. Dat iemand met zijn ervaring het zo goed doet, zie je maar weinig. De Europese F3 is een enorm zware uitdaging als je pas in je eerste seizoen zit. Janns uitdaging is nog heftiger, aangezien dit ook nog eens zijn eerste jaar is in een eenzitter.

"Hoewel hij een zeer succesvol eerste GT-jaar achter de rug heeft en dit jaar een uniek resultaat bereikte in de 24 uur van Le Mans, moet hij nu rijden tegen F3-coureurs die opgegroeid zijn met karting en veel eenzitterervaring hebben. Niet alleen ik ben onder de indruk, ook de grote jongens in de autosport hebben het over wat Jann en de GT Academy hebben bereikt. De autosportwereld erkent dat de GT Academy nieuw talent introduceert. Het succes van Jann en andere GT Academy-winnaars inspireert een nieuwe groep game- en autosportliefhebbers om ook deze fantastische weg richting een professionele racecarrière op te gaan."