Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

Ferrari 330P4 Spider wint Gran Turismo Trophy 2016

Het beroemde festival voor klassieke auto's maakte Californië ook dit jaar nog wat mooier. Het 66e Pebble Beach Concours d'Elegance vond dit jaar plaats op zondag 21 augustus. Gran Turismo kende de negende Gran Turismo Trophy toe aan de Ferrari 330P4 Spider uit 1966.

Het Pebble Beach Concours d'Elegance is een van de meest prestigieuze evenementen voor historische auto's ter wereld. Het festival wordt elk jaar in het derde weekend van augustus georganiseerd. De setting van de show is de achttiende hole van de beroemde golfbaan van Pebble Beach en op de dag van het evenement barst het op de 'green' van de autofans, die uit alle hoeken van de wereld komen.

De Gran Turismo Trophy, die sinds 2008 wordt uitgereikt, gaat elk jaar naar een van de vele sportauto's en GT's die meedoen aan het Pebble Beach Concours d'Elegance en bij de filosofie van Gran Turismo passen. Dit waren dit jaar de genomineerden:

Lancia Astura Aerodinamico uit 1933
Halverwege de jaren 1930 werden gestroomlijnde designs enorm populair. Deze auto, waarvan 'Castagna' Carrozzeria uit Milaan er maar één heeft gemaakt, is een vroeg voorbeeld van deze styling.
Porsche 356SL uit 1949
Van de Volkswagen, ontwikkeld door dr. Ferdinand Porsche, werd ook een sportieve variant gemaakt, op basis van zijn geavanceerde techniek en opvallende prestaties. Het resultaat was de 356. Van 1948 tot het volgende jaar werden er vijftig exemplaren van deze coupés met een aluminium carrosserie gemaakt. Deze productie kan worden gezien als een reeks prototypen. Vier van deze auto's deden namens het fabrieksteam in 1951 mee aan Le Mans. Helaas crashten er drie tijdens de kwalificatie, maar de overgebleven 356 werd twintigste in het algemeen klassement en won de 1100cc-klasse. Die auto was nu genomineerd. Een legendarisch model dat het startsein gaf voor de racegeschiedenis van Porsche.
BMW 328 Mille Miglia Bügelfalte uit 1937
De ultieme vooroorlogse sportauto van BMW was de 328, aangedreven door een zescilinder. Er zijn 462 exemplaren van gebouwd, waarvan drie intern vormgegeven roadsters die meededen aan de Mille Miglia van 1940. De auto's deden het zeer goed en eindigden als derde, vijfde en zesde. Volgens velen was het lange, ronde ontwerp van de voorspatborden, die overgingen in de achterspatborden, van grote invloed op de sportauto's van de jaren 1940 en 1950. De naam 'Bügelfalte' betekent 'broekplooi'.
American Motors AMX/3 uit 1970
American Motors week af van het pad van de drie belangrijkste Amerikaanse autofabrikanten en koos haar eigen weg op het gebied van auto-ontwikkeling. De AMX/3 was een prototype waarmee het bedrijf het sportieve segment in wilde. Deze sportauto pur sang was uitgerust met een in het midden geplaatste 6,4-liter V8 en een viertraps handbak. Maar door financiële problemen binnen het bedrijf bleef de productie beperkt tot een oplage van slechts vijf testexemplaren (en later nog een auto). Toch is het een prachtige auto die het de Pantera van De Tomaso, die ook rond die tijd debuteerde, nog knap lastig had kunnen maken.
Bizzarrini 5300 GT Strada
Deze sportauto is gemaakt door Giotto Bizzarrini, de befaamde ingenieur die werkte voor bedrijven zoals Alfa Romeo, Ferrari en ATS. In de jaren 1960 had hij auto's ontwikkeld zoals de Iso Rivolta en de Grifo. Daarna stelde hij alles in het werk om de A3C, de raceversie van de Grifo, in productie te nemen. Toen dat niet lukte bij Iso verliet hij het bedrijf en plakte hij zijn eigen naam op de A3C: de Bizzarrini 5300GT. Vervolgens toonde hij de auto aan de wereld. Een commercieel succes werd het niet, maar de prachtige vorm van de auto, getekend door Giugiaro in zijn Bertone-tijd, krijgt nog steeds aan de lopende band goedkeurende blikken.
De auto die deze aantrekkelijke klassiekers aftroefde en aan de haal ging met de Gran Turismo Trophy 2016 was de Ferrari 330 P4 Spider uit 1966. Tijdens de 24 uur van Le Mans in 1966 domineerde Ford het podium met de GT40 Mk. II. Een jaar later kwam het op wraak beluste Ferrari op de proppen met deze auto. De 4,4-liter V12 kreeg een nieuwe cilinderkop met drie kleppen per cilinder, wat het vermogen aanzienlijk deed toenemen. De auto won Le Mans niet in 1967, maar deed het zeer goed met een tweede en derde plek. De intimiderend ogende auto was ontworpen door Carrozzeria Drogo. De cockpit leek wel afkomstig van een straaljager en de vierdubbele koplampen zaten achter plexiglas. Dit is zonder twijfel een van de beste Ferrari's uit de geschiedenis. Deze auto, met chassisnummer CH-856, werd in 1967 tweede in Le Mans.
Elders op het terrein toonden vele andere autofabrikanten hun modellen. Bij BMW, dat dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, kon een Art Car (auto's die zijn beschilderd door vooraanstaande moderne kunstenaars) worden bewonderd. Daimler liet de Vision Mercedes Maybach 6 zien, een prototype van een grote coupé. Ford had alle GT40's verzameld, ter ere van het vijftigste jubileum van de overwinning op Le Mans door datzelfde model. En Bugatti pronkte met de echt werkende Bugatti Vision Gran Turismo, die vele geïnteresseerden trok.
Tot slot werd de Lancia Astura Pininfarina Cabriolet uit 1936 uitgeroepen tot de beste auto van het Pebble Beach Concours d'Elegance van dit jaar.