Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy ASIA Final Race!
FILM AFSPELEN

FILM AFSPELEN

GT Academy

Jose Gerard Policarpio uit de Filipijnen eerste winnaar van GT Academy Azië

De Filipijn Jose Gerard Policarpio heeft vandaag op Silverstone zijn dromen verwezenlijkt door de eerste Nissan PlayStation® GT Academy Azië te winnen.

De 26-jarige was 28 van de beste Gran Turismo®-gamers uit Azië te snel af en heeft daarmee een plaatsje in het Driver Development Program van Nissan gewonnen en deelname aan de 24 uur van Dubai in 2016. De beslissing viel na een zesdaags Race Camp, waar Policarpio als winnaar uit de bus kwam vanwege zijn consistente prestaties tijdens de hele week en een knappe eindrace.

Het Race Camp werd afgesloten met een race van tien ronden op Silverstone International Circuit met Nissan 370Z NISMO's die tot en met de laatste bocht spannend was. Andika Rama uit Indonesië was van poleposition van start gegaan en begon goed aan de race, voor Policarpio uit de Filipijnen, die Takuya Takahashi uit Japan had ingehaald. Policarpio zat Rama algauw op de hielen en de eerste vier ronden zat er slechts een seconde tussen hen. Nummer drie Takahashi volgde op nog geen twee seconden. Maar Policarpio wachtte geduldig op zijn kans en sloeg toe in de vijfde ronde om de koppositie te bemachtigen. Helaas hield het voor Takahashi in diezelfde ronde op: hij moest de pits in wegens een mechanisch probleem. Daardoor ging de strijd om de eerste plaats alleen nog tussen Policarpio en Rama, die de hele race dicht bij elkaar bleven.

Maar in de laatste ronde barstte het spektakel pas echt los. Policarpio verliet de Club-bocht te langzaam, zodat Rama kon aanhaken door Stowe heen, klaar voor de genadeklap in de laatste bocht. Rama ging voor de inhaalactie, maar Policarpio gooide de deur knap dicht zodat hij zijn rivaal op de finishlijn 0,2 seconde voorbleef.

Jose Gerard Policarpio, de Filipijnse afgevaardigde en winnaar van GT Academy 2015 Azië: “Niet te geloven dat ik heb gewonnen, het is onvoorstelbaar. Ik voel me super. Ik had nooit kunnen denken hier ooit te staan. Het was een zenuwslopende race. Toen ik Andika achter me liet in Abbey bleef ik maar achteromkijken want hij kwam steeds dichterbij. Ik zag de finishvlag niet eens en ik besefte pas in de pitstraat dat ik had gewonnen. Het is gewoon niet te geloven!”

Policarpio was een van de honderdduizenden Gran Turismo-gamers uit Azië die meedongen naar een plekje in het Race Camp. Nadat hij de Filipijnse nationale finale had gewonnen, arriveerde hij met vijf landgenoten in Silverstone om de Filipijnen te vertegenwoordigen. Hij werd vergezeld door in totaal 28 Aziatische deelnemers, verdeeld over vijf regionale groepen. Elke groep vormde een nauwe band met zijn regionale jurylid, die optrad als mentor en telkens moest beslissen wie er werd geëlimineerd.

De circuitactie in het Verenigd Koninkrijk begon vorige week zaterdag, toen de 29 deelnemers, telkens zes finalisten uit Thailand, Japan, de Filipijnen, Indonesië en vijf uit India, elkaar ontmoetten voor de eindstrijd. Japan, de Filipijnen en Indonesië namen voor het eerst deel aan GT Academy, terwijl Thailand en India in 2014 al hadden meegedaan aan GT Academy Internationaal. Hoewel de Mexicaan Ricardo Sánchez in 2014 tot winnaar werd uitgeroepen, betekende de competitie voor regionale winnaars Thanaroj Thanasitnitiket (Thailand) en Abhinay Bikkani (India) het begin van een echte racecarrière: beiden hebben dit jaar races gewonnen in de Canadese Nissan Micra Cup.

Tijdens het Aziatische Race Camp vielen er steeds meer deelnemers af na race-uitdagingen en fysieke uitdagingen tot er vanochtend nog maar tien over waren. Zij maakten stuk voor stuk kans om GT Academy Azië te winnen. Eerst moesten alle juryleden bepalen welke van de twee beste coureurs per regio achter het stuur zou gaan zitten van de 370Z NISMO voor een race van tien ronden op Silverstone International Circuit.

Het was een zware week geweest in het Race Camp. Al op de eerste dag werden de gamers op Bedford Autodrome in het diepe gegooid achter het stuur van eenzitters, Caterhams, Nissan GT-R's en JPLM-bolides. In de loop van de week kregen ze allerlei verrassingen voorgeschoteld, zoals de GT Ninja-stormbaan, een innovatieve, militaire gymkhanarace, een race met strandbuggy's, rechtstreekse eliminatieduels op het circuit van Silverstone en een zeer heftige stockcar-race met Nissan Micra's (slechts twee auto's haalden de finish), de kwalificatiesessie voor de finale van vandaag.

Rob Barff, hoofdjurylid Nissan PlayStation GT Academy Azië 2015: “Jose Gerard is de hele week snel geweest, stond boven aan onze scorelijstjes en lag tweede in de race tot Indonesië een fout maakte. Hij pakte zijn kans en reed verder foutloos. Ik ben heel trots op hem. We houden hem al in de gaten sinds Bedford, eerder deze week. Hij staat in onze top drie en ik heb zin om in de toekomst verder met hem te samenwerken.”

Darren Cox, Head of Motorsport van Nissan: “Mijn gelukwensen voor Jose Gerard, de eerste kampioen van GT Academy Azië. De internationale uitbreiding van GT Academy verloopt geweldig dit jaar en we zijn zeer trots op ons eerste Aziatische Race Camp. De nieuwe markten lopen over van het enthousiasme voor de competitie en hebben het evenement echt omarmd. Ze waarderen de snelle beloningen en kansen die de coureurs uit de nieuwe markten hebben gekregen dankzij GT Academy. We vinden het een eer om ze deze unieke route naar de wereld van de autosport te bieden.”

Policarpio’s avontuur gaat meteen verder met de befaamde raceopleiding en fysieke training van Nissan die hem voorbereidt op zijn endurancedebuut in Dubai, in januari. Daar wordt hij ploegmaat van Matthew Simmons, de winnaar van het internationale Race Camp.