Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

De AAR Eagle Indy Car, de historische formulebolide bestuurd door Dan Gurney, wint de Gran Turismo Trophy 2018

Het 68e jaarlijkse Pebble Beach Concours d’Elegance werd op 26 augustus (plaatselijke tijd) gehouden in Pebble Beach in Monterey, Californië. Gran Turismo-producer Kazunori Yamauchi was aanwezig bij dit evenement en reikte de Gran Turismo Trophy uit aan de AAR Eagle Indy Car (1966).

Dit is een formulebolide uit de koker van AAR (All American Racers), het door Dan Gurney opgerichte racemerk. Deze Amerikaanse coureur nam deel aan alle grote racekampioenschappen, waaronder de Formule 1, de Indy Car, de NASCAR en de 24 uur van Le Mans. Er rolden in 1966 tien auto's van de band voor deelname aan de F1 en Indy Car, die destijds te maken hadden met vergelijkbare regels. Deze auto met nummer 31 zou door Dan Gurney zelf zijn bestuurd in de 500 mijl van Indianapolis. De bolide wordt aangedreven door de Coventry Climax V8, die goed is voor 425 pk en is gekoppeld aan een viertraps versnellingsbak. Het vehikel dankt zijn naam aan de neus, die doet denken aan de snavel van een adelaar.

Dit waren de andere genomineerden voor de Gran Turismo Trophy:

Cadillac 425A Pininfarina (1931)

Hoewel consumentenauto's, aangevoerd door de Model T Ford, een doorslaand succes waren in de bloeiende economie van de jaren 20, rolden er ook veel hoogwaardige auto's van de band voor de rijken. De Cadillacs van GM werden het meest geproduceerd. Het 1931-model beschikte over een twaalf- of zestiencilindermotor, meestal met een robuuste Fleetwood-carosserie. De Pininfarina-carosserie van deze auto is een zeldzame uitzondering. De Europese afgeknotte bodem zorgt voor een gestroomlijnde look.

Ferrari 250TR (1958)

Ferrari ontwierp deze bolide voor deelname aan het FIA Sportwagenkampioenschap, waaraan werd deelgenomen met een drielitermotor uit 1958. 'TR' is een afkorting van het Italiaanse woord 'Testarossa', dat zich laat vertalen als 'rood hoofd', een verwijzing naar de rode cilinderkoppen. Er zijn in totaal 34 Testarossas gebouwd. Deze auto is een van de negentien commerciële bolides. De auto werd in juni 1958 voltooid voor Dick Morgenson en heeft een lange racegeschiedenis achter de rug in Riverside, Californië.

OSCA MT-4 Prototype (1952)

OSCA (Officina Specializzata Costruzione Automobili) werd opgericht door de broers Maserati, die naam hadden gemaakt in de autosport nadat ze het bedrijf dat hun naam droeg vaarwel hadden gezegd. OSCA was gespecialiseerd in het ontwerp van lichte, spartaanse sportwagens die uitblonken in races als de Mille Miglia, Targa Florio en de 12 uur van Sebring in de Verenigde Staten. Deze auto is een goede bekende van het Concours d’Elegance, maar nam in 1953, 1954 en 1955 ook deel aan de Pebble Beach Grand Prix, een race door een dennenbos.

Tucker 48 (1948)

Deze unieke auto is bedacht en gemaakt door Preston Tucker, een entrepeneur en ingenieur. Hij wordt aangedreven door een 5,5-liter zescilinder boxermotor achterin, een zeldzaamheid voor Amerikaanse auto's, en er is extra aandacht besteed aan de veiligheid. De styling draagt het signatuur van Alex Tremulis, die ook werkte voor Cord Automobile en Duesenberg. Het design was zijn tijd ver vooruit, met blikvangers als de drie koplampen en deuren die zich om het dak sloten. In 1988 maakte Francis Ford Coppola een film over Tuckers autodroom en het is deze auto, eigendom van de regisseur, die in die film zijn opwachting maakte.

De AAR Eagle Indy Car die de Gran Turismo Trophy won, zal later zijn opwachting maken in Gran Turismo. De Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta uit 1937 werd dit jaar verkozen tot beste auto van de show.

(Autobeschrijvingen van Hideo Kodama)