Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy Race Camp Europa 2013 - Dag 3

Het Europese Race Camp van Nissan PlayStation® GT Academy 2013 draait nu op volle toeren en ook vandaag voelen de resterende 35 deelnemers de druk. Op dag twee waren er geen eliminaties, en nu schakelen de deelnemers een tandje bij in de wetenschap dat aan het einde van de dag één deelnemer per regio wordt geëlimineerd.

Het selectieproces van GT Academy is aanzienlijk veranderd sinds het eerste Race Camp in 2008, dat destijds werd gewonnen door Lucas Ordoñez, winnaar van twee podiumplekken in de Le Mans-klasse en nu hoofdjurylid van het Iberisch schiereiland.

Er was een speciale telemetrie-uitdaging ontwikkeld zodat de juryleden en mentoren de prestaties van de deelnemers konden beoordelen op het circuit van Stowe met de nieuwe 370Z Nismo. Dankzij de telemetrie-uitslagen kunnen de monteurs zien wat er gebeurt met de auto tijdens de races. Daarnaast werden de coureurs uitgerust met speciale hartmeters om te zien hoe hun lichaam het deed. Deze technologie verschaft onder meer informatie over de hartslag, waaruit kan worden afgelezen hoe de coureurs omgaan met stressvolle rijomstandigheden.

Na een uitleg over welke informatie zou worden verzameld, gingen de deelnemers het circuit op en reden ze hun ronden. Terug in de garage keken ze samen met de instructeurs naar de gegevens met behulp van een speciaal daarvoor uitgeruste Nissan Juke Ride, compleet met computers en schermen. Aan de hand van de verzamelde gegevens discussieerden de mentoren de telemetriegegevens met de deelnemers, op zoek naar momenten waarop het minder ging tijdens het racen. Met de nieuwe adviezen op zak togen de finalisten nogmaals naar het circuit met de 344-pk-sterke 370Z Nismo 3.7-liter, onder toeziend oog van de instructeurs.

Op dag 3 werd het druilerige weer van de dag ervoor vervangen door een strakblauwe hemel boven Silverstone, maar ‘s ochtends was het vooral koel. Kou leden de deelnemers echter niet, want de conditietraining wachtte. Het reactievermogen is van groot belang voor een coureur, vooral in de startopstelling. In de verdonkerde garages van de Silverstone Wing werden de deelnemers getest op hun reactievermogen. Van de ene poort sprintten ze naar de andere, waarbij ze snel moesten reageren op een flikkerend licht dat aangaf welke poort ze moesten hebben.

De Noordse, Franse en Italiaanse groepen maakten een tripje naar de voormalige Amerikaanse luchtbasis voor de hindernisbaan met de Nissan 370Z, die de andere groepen op dag 2 hadden afgerond. De autobeheersing en drifttechnieken die ze een dag eerder hadden geleerd kwamen goed van pas tijdens het manoeuvreren langs de obstakels in de hangars.

Na de dagactiviteiten kwamen de juryleden en mentoren van alle regio’s samen om te beslissen welke deelnemers naar huis zouden gaan. De jury had de Gran Turismo®-gamers de drie eerste dagen van het Race Camp in actie gezien en was voorzien van veel gegevens om hen te helpen met hun lastige besluit.

REGIO JURYLID
MENTOR
DEELNEMERS
FRANKRIJK René Arnoux (jurylid)
Richard Cuene-Grandidier
Geoffrey Belloeil – uitgeschakeld op dag 1
Adrien De Monte
Jeremy Bouteloup
Joel Cincinnatus
Judicael Lagrange
Arnaud de Crepy – uitgeschakeld op dag 3
ITALIË Vitantonio Liuzzi (jurylid)
Luca Lorrenzini
Alessandro Zedda – uitgeschakeld op dag 3
Egeo Garofalo
Ivan Brigada
Marco Milio
Michele Radicioni – uitgeschakeld op dag 1
Minh Tuan Nguyen
VERENIGD KONINKRIJK Paul O’Neill (jurylid)
Tiff Chittenden
Jann Mardenborough
John Foster
Adam Suswillo
Mark Ridout
Martin Hefferon – uitgeschakeld op dag 3
Shane Ward – uitgeschakeld op dag 1
Neil Williams
IBERISCH SCHIEREILAND
Spanje, Portugal
Lucas Ordoñez (jurylid)
Gonçalo Gomes
Daniel Aparicio – uitgeschakeld op dag 1
Daniel Flores
Oscar Ruiz
Miguel Ballester
Francisco Pereira – uitgeschakeld op dag 3
Miguel Faisca
BENELUX
België, Nederland
Tim Coronel (jurylid)
Wolfgang Reip
Romain Delva
Nicolas Beguin
Nicola Saponari – uitgeschakeld op dag 3
Stefan de Groot
Mario Gankema – uitgeschakeld op dag 1
Bart Jansen
NOORDSE LANDEN
Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden
Stefan Johansson (jurylid)
Risto Virtanen
Filip Larsson
Jani Vilen
Timo Koskela – uitgeschakeld op dag 3
Jesper Pedersen
Soren Hansen
Milan Pokrajac – uitgeschakeld op dag 1
Centraal Oost-Europa (CEE)
Tsjechië, Hongarije, Polen, Slowakije
Josef Král (jurylid)
Alex Buncombe
Petr Dolezal
Jacek Gorlicki
Pawel Ledwon
Erik Lestach
Martin Hudy – uitgeschakeld op dag 1
Daniel Sinka – uitgeschakeld op dag 3

 

UITSPRAKEN VAN DE DAG


Stefan Johannsson, Noordse mentor
“Ik hoop dat ik mijn coureurs met mijn ervaring een duwtje in de juiste richting kan geven zodat ze zichzelf kunnen verbeteren, maar degenen die echt grote stappen maken zijn meestal degenen die ons om hulp vragen. Ze zijn zo onervaren dat we ze bijna een handleiding kunnen geven zodat ze bij het begin kunnen beginnen, maar het indrukwekkende is dat sommigen over een natuurlijk autogevoel beschikken, ook al hebben ze geen ervaring. Dat hebben ze te danken aan Gran Turismo, dat kan niet anders.”

Wolfgang Reip, GT Academy 2012-winnaar en Benelux-mentor
“Het is geweldig om deze gasten onder mijn hoede te hebben. Ik had nooit verwacht hier te komen, eerlijk gezegd. GT Academy belde me met de vraag of ik het Benelux-team wilde helpen, samen met Tim. Dat was fijn om te horen want ik help de deelnemers graag. Ik haal er veel voldoening uit en ik ben blij om hier samen met hen te zijn. Het niveau stijgt elk jaar weer. Er doen nog meer mensen mee dan vorig jaar, en ook nu zit er veel potentieel in. Met de Noordse landen erbij is het niveau gestegen. Ik ben zeer onder de indruk en iedereen is aan het genieten.”

Tim Coronel, Benelux-mentor
“We hebben nog vier dagen te gaan en mijn jongens moeten nog heel wat laten zien, maar ik heb de andere teams niet gezien dus het is lastig te zeggen hoe het Benelux-team ervoor staat. Maar één ding is zeker: we zijn sterk. Toen GT Academy contact met me zocht, moest ik er aanvankelijk niets van weten. Het idee dat een gamer een coureur kon worden leek me onmogelijk en gevaarlijk. Maar Gran Turismo kan echt een goede basis leggen als je wilt leren racen. Je leert samen te werken, de ideale lijn te zoeken en situaties in te schatten, en dat zonder dat je ooit op een echt circuit bent geweest. Dus nu begrijp ik dat een gamer wel degelijk een professioneel coureur kan worden, eentje van topkwaliteit nog wel.”