Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

Twee keer uitgeroepen tot beste van de show. De Mercedes-Benz S wint de Gran Turismo Trophy 2017

Op 20 augustus vond de 67e editie van het Pebble Beach Concours d'Elegance plaats in Monterey, Californië. Gran Turismo-producer Kazunori Yamauchi riep de Mercedes-Benz S Barker Tourer uit 1929 uit tot winnaar van de Gran Turismo Trophy. Het was dubbel prijs voor deze auto, want hij werd ook verkozen tot beste auto van de show.

De winnende Mercedes-Benz S was de allereerste sportauto van Mercedes-Benz. Hij is ontworpen door Ferdinand Porsche, die was overgekomen van het Oostenrijkse bedrijf Austro-Daimler. In 1927 won Rudolf Caracciola een race op de Nürburgring met de bolide. Later vormde hij de basis voor beroemde, sportieve Mercedessen, zoals de SS, SSK en SSKL.
De winnende auto is oorspronkelijk besteld door de een van de oprichters van de Britse Racing Driver's Club, Earl Howe. De Londense carrosseriebouwer Barker maakte de carrosserie en de opvallende blauwe lak is een unieke kleur die Earl Howe aan al zijn raceauto's geeft. Het is voor het eerst dat de Gran Turismo Trophy, die dit jaar tien jaar bestaat, naar een dusdanig oud vooroorlogs model gaat.
Hier volgt een overzicht van de andere voor de Gran Turismo Trophy genomineerde auto's van dit jaar:

・Bentley 4 2/1 Supercharger (1930)

Aan het begin van de twintigste eeuw zette Bentley indrukwekkende prestaties neer tijdens de 24 uur van Le Mans. Dit model, uit een oplage van vijftig exemplaren die werden vervaardigd met het oog op de homologatieregels, is uitgerust met een supercharger uit 1927. Het is een prachtige auto met een carrosserie van Vanden Plas.

・Abarth 1000 Record (1960)

Deze experimentele auto is door Abarth ontwikkeld als snelheidsrecordauto. De door Pininfarina ontworpen carrosserie wordt aangedreven door de motor van een Fiat 1000 en is vormgegeven middels de windtunnel van het testlaboratorium van de Polytechnische Universiteit van Turijn. In 1960 vestigde hij acht wereldrecords, inclusief een gemiddelderecord van 186,687 km/u tijdens een test van 72 uur op het Autodromo Nazionale Monza.

・Ferrari 166MM/195S (1950)

Dit is in feite de eerste massaproductieauto van Ferrari, dat voorheen bijna uitsluitend raceauto's had ontwikkeld. Hij heeft een door Gioacchino Colombo ontworpen V12 en een lichtgewicht carrosserie van Carrozzeria Touring. In 1948 en 1949 won hij vele races, zoals de Mille Miglia en de Targa Florio.

・Talbot-Lago T-26GS (1948)

Talbot-Lago was een Franse producent van luxeauto's. Deze T-26GS is een sportauto met een indrukwekkende lijnmotor met zes cilinders die 190 pk levert. Deze auto, met chassisnummer 110105, is een echte raceveteraan. Vanaf 1949 deed hij vijf keer op rij mee aan Le Mans en daarnaast kwam hij in talloze rally's uit.

・Jaguar XK140 Zagato Coupe (1957)

Dit is een raceauto met de carrosserie van de XK140, een klassieke schoonheid, die door Zagato onder handen is genomen. De unieke, door het Milanese Zagato ontworpen carrosserie ademt een sfeer van Italiaanse elegantie.
Op de golfbaan van Pebble Beach toonden allerlei autofabrikanten hun nieuwste prototypen en daardoor werd het alleen maar heter tijdens dit zomerse autofestival.

(Met dank aan Hideo Kodama)