Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

The Pebble Beach Concours d’Elegance 2008

Kazunori Yamauchi is aanwezig als erejurylid. Voor het eerst in zeven jaar wordt er een nieuwe prijs uitgedeeld.

Erejuryleden samen op Pebble Beach. Midden vooraan zie je Yamauchi, achteraan Shiro Nakamura, Senior Vice President en Chief Creative Officer, Design & Brand Management van Nissan Motor Company.
De jurywerkzaamheden beginnen al vroeg. De juryleden controleren onder andere de kwaliteit van het chroom, tot en met de laatste bout. Rechts in beeld is Hideo Kodama, een Japanse ontwerper die lang voor Opel heeft gewerkt.
Dit jaar was er speciale aandacht voor onder meer Lancia. Zeldzame modellen zoals de Lancia Aurelia en de Flaminia vielen tijdens het concours te bewonderen. Op de voorgrond het Stratos-prototype waaraan Bertone heeft gewerkt. De ruitenwisser en de achterlichten wijken af ten opzichte van die van de productieversie.

Concoursen voor gerestaureerde, historische auto's worden overal ter wereld gehouden. Tijdens deze competitieve evenementen staat de autocultuur volop in de schijnwerpers. Maar puur op basis van de aanwezige auto's, de kwaliteit, de geschiedenis en de organisatie komt geen enkel concours in de buurt van het Pebble Beach Concours d’ Elegance.

Op 17 augustus nam Kazunori Yamauchi, producer van Polyphony Digital Inc., als erejurylid deel aan het 58e Pebble Beach Concours d’Elegance. De eer was des te groter omdat hij een speciale prijs mocht uitreiken, de Polyphony Digital Trophy. Zeven jaar geleden werd er voor het laatst een speciale prijs toegevoegd aan dit wereldberoemde, historische concours.

Het Pebble Beach Concours d’Elegance wordt georganiseerd op een luxe resort met dezelfde naam, net geen honderd kilometer onder San Francisco. Deze locatie is wereldberoemd vanwege het US Open-golftoernooi. Tijdens het Pebble Beach Concours d’Elegance wordt de fairway van de 18e hole gebruikt. Het evenement wordt elk jaar georganiseerd in het derde weekend van augustus.

Je mag alleen auto's tentoonstellen als je dat al eerder hebt gedaan of als je bent aanbevolen door deelnemers en officieel bent uitgenodigd door het comité.

De wagens worden onderverdeeld in bouwjaar en model, maar elke auto ondergaat dezelfde rigoureuze evaluatie door coureurs, ontwerpers, journalisten en zorgvuldig geselecteerde juryleden uit alle hoeken van de wereld.
Er wordt gekeken in hoeverre de auto in de originele staat is hersteld. Dat gebeurt onder andere door te kijken naar de boutsoorten en het naaiwerk van de stoelen. Alleen echte kunstwerken komen in aanmerking voor de prijs.

Het gezegde 'Pebble Beach-staat' betekent in de wereld van de historische auto's 'smetteloos', dus je kunt je voorstellen hoe streng de modellen beoordeeld worden en hoe groot de eer is als je de prijs wint. Kazunori Yamauchi was niet het enige Japanse jurylid. Zo waren Shirou Nakamura, Senior Vice President en Chief Creative Officer, Design & Brand Management van Nissan Motor Company en Wahei Hirai, Managing Officer of Design van Toyota Motor Corporation ook aanwezig.

De winnende auto is het oudste en enige bestaande prototype in zijn soort

Er was een keur aan juweeltjes, maar dit jaar ging de Polyphony Digital Trophy naar de Lamborghini Miura P400 Bertone Prototype uit 1967.

De Miura was oorspronkelijk een showauto ter promotie van Lamborghini, maar het ontwerp van Bertone viel dusdanig in de smaak tijdens de Autosalon van Genève van 1966 dat hij uiteindelijk toch in productie ging. De bekroonde auto is het enige bestaande prototype dat werd gemaakt voor de auto in productie ging. Hij is 2,5 cm lager dan het uiteindelijke model.

De eigenaar van deze regelrechte klassieker is J.W. Marriott. En ja, dan hebben we het over de oprichter van de internationale hotelonderneming Marriott International. In 1967 raakte hij in gesprek met Lamborghini en kocht hij het tweede prototype van de Miura, destijds aangekondigd als 'nieuwe auto'. Over dit exemplaar hebben we het hier. Omdat Prototype 1 later werd vernietigd, is dit de oudste Miura die er is. Ongelooflijk maar waar: Marriott heeft de auto al veertig jaar, en hij is nooit van eigenaar gewisseld. Bovendien is hij altijd in zijn originele staat onderhouden. Zijn bestaan op zich is al een wonder.

Uiteindelijk werd de Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta uit 1938 uitgeroepen tot de beste auto van de show. (Eigendom van Jon & Mary Shirley).

Polyphony Digital is van plan te blijven deelnemen aan het Pebble Beach Concours d’Elegance en wil doorgaan met de Polyphony Digital Trophy. Daarmee steunt het bedrijf iedereen die zich inzet om de onvervangbare auto's uit het verleden te behouden voor de toekomst.

【Commentaar van Kazunori Yamauchi, Gran Turismo-producer】
“Tijdens Pebble Beach heb ik een ongelooflijke hoeveelheid old-timers gezien die in perfecte staat verkeerden.
Zelf heb ik altijd veel meer gehad met moderne auto's, dus het was een geweldige kans om kennis te maken met het tijdperk waarin de auto tot bloei kwam.

Die opkomst begon vanaf het einde van de 19e eeuw. De betrouwbare techniek van deze oude wagens laten zien dat ze uit een tijd komen van vuur en staal.

En de games die wij maken kwamen op aan het einde van de 20e eeuw. Aan het einde van de 20e eeuw begon het zogenaamde Digitale Tijdperk.

Tijdens het Pebble Beach Concours d’Elegance besefte ik hoe mooi het zou zijn als Gran Turismo ooit een brug vormt tussen deze twee tijdperken, die honderd jaar uit elkaar liggen. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel.