Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Speciale functies

Laatste nieuws over Gran Turismo® 5 van de Tokyo Game Show 2010 (5/5)

Het verhaal achter de auto's van GT5:
"ISUZU 4200R Concept"
 
Tokyo Motor Show 1989

Tijdens de Tokyo Motor Show van 1989 onthulde Isuzu Motors, succesvol met modellen als de Piazza en de Gemini, een spectaculaire concept. De organische rondingen creëerden een dynamische vorm en het passagiersgedeelte was naar voren gezet, waardoor het geheel leek op een roofdier dat klaar stond om toe te slaan. Deze krachtige sportwagen met vier deuren en vier stoelen was het gesprek van de dag op de Tokyo Motor Show: de Isuzu 4200R.

De 4200R was ontworpen door Shiro Nakamura, die op dat moment hoofdontwerper bij Isuzu Motors Europe Studio was. (Tegenwoordig is hij uitvoerend directeur van Nissan Motors Corporation.) In 1988 ging hij zelf naar Europa en zette hij Isuzu's ontwerpstudio in het Engelse Birmingham op. En door ontwerpers aan te trekken die banden hadden met Lotus - op dat moment ook onderdeel van de GM-groep - was hij in staat de 4200R te creëren.

 
De samenkomst van talent

De ontwerpers die hun talent inzetten voor het project, vormden een interessante groep. Het ging onder meer om Simon Cox (tegenwoordig studiomanager van GM), Julian Thomson (tegenwoordig hoofdontwerper bij Jaguar), Peter Stevens (tegenwoordig directeur van Peter Stevens Design) en Peter Horbury (tegenwoordig uitvoerend directeur van Ford Design). Mannen die later bepalend zouden zijn voor de auto-industrie kwamen 21 jaar geleden samen in het kantoor van Isuzu in Coventry.

Dankzij de combinatie van zoveel nieuw talent stal de 4200R de show op de motorshow en was hij een mijlpaal in de carrière van Mr. Nakamura. Maar Isuzu concentreerde zich toen vooral op de productie van SUV's en trok zich in 1993 terug uit de productie van passagiersauto's. In deze chaos verloor de 4200R zijn rol en leek de prachtige auto in de vergetelheid te verdwijnen.

 
De ontmoeting bij Pebble Beach

Maar twintig jaar later was Mr. Nakamura de ideeën en de energie van de ontwerpers van de 4200R nog niet vergeten. In de jury van het Concours d'Elegance, een evenement met klassieke auto's in Californië, kwam hij Kazunori Yamauchi tegen.

Na de verhalen van Mr. Nakamura te hebben gehoord, kwam Kazunori, die twintig jaar eerder de 4200R op de Makuhari Messe had gezien, onmiddellijk met een voorstel. Hij wilde de 4200R laten herleven via Gran Turismo®. En zo werd besloten om deze legendarische auto na al die jaren opnieuw leven in te blazen.

 
Na 21 jaar terug uit de vergetelheid, precies zoals toen.

De ontwikkeling duurde meer dan een jaar en Mr. Nakamura kwam regelmatig bij Polyphony Digital langs om de voortgang in de gaten te houden. Toen het exterieur eenmaal vorm had gekregen, was hij stomverbaasd. Maar tegelijkertijd begon hij advies te geven over details die op de oude foto's van twintig jaar geleden niet te zien waren. Met dezelfde visie, stem en vingers wees Mr. Nakamura zijn collega’s de weg, net als in 1989 in Coventry met Simon en Julian.

Bekijk de na 21 jaar herrezen 4200R zelf in Gran Turismo® 5. Dit keer ben jij degene die een proefrit mag maken in deze conceptauto.