Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

Vraag & antwoord met de winnaars van de vorige edities: Lucas Ordóñez en Jordan Tresson

LUCAS ORDÓÑEZ
 

Hoe lang duren je sessies gemiddeld?
Normaal gesproken zo'n één tot twee uur.
 
Hoe pak jij het aan als je nog nooit op een bepaald circuit hebt geracet?
Ik doe de eerste paar ronden rustig aan om de bochten te leren kennen. Na de derde of vierde ronde ga ik er volledig voor.

Is het handig om herhalingen van andere spelers te bekijken?
Zeker. Je leert ervan als je de beste vijf of tien spelers bestudeert om te kijken welke lijn ze kiezen en waar ze remmen. Het zou ideaal zijn als dat ook in het echt kon! In Gran Turismo® heb je er dus veel aan.

Hoe bepaal je met welke versnelling je een bocht het beste kunt nemen?
Als je twijfelt of je een bocht in de derde of vierde versnelling moet nemen, kies dan altijd voor de vierde versnelling. Dat heb ik het afgelopen jaar tijdens mijn echte races wel geleerd. Het is belangrijk dat je weet hoeveel toeren je maakt halverwege de bocht bij de laagste snelheid. Dat ontdek je door te experimenteren met de tweede, derde en vierde versnellingen. Het werkt niet altijd, maar over het algemeen kun je het beste de hogere versnelling gebruiken, want dan heb je minder wielspin bij het uitgaan van de bocht.

Hoe kun je voorkomen dat de zenuwen toeslaan zodra je weet dat je bezig bent met een goede ronde?
(Lacht) Dat gebeurde me om de haverklap tijdens de GT Academy. Het is erg verraderlijk wanneer je weet dat je bezig bent met een goede tijd om vervolgens twee ronden voor het einde stikzenuwachtig te worden. De druk van al die uren oefenen neemt toe en dan gebeurt het nog wel eens dat je een foutje maakt in de laatste bocht. Je moet proberen kalm te blijven en erop te vertrouwen dat je altijd een nieuwe kans krijgt, ook al is deze ronde verpest. Dus blijf rustig, oefen veel en heb 100% vertrouwen in jezelf.

Als je een ronde slecht begint, ga je dan door of begin je opnieuw?
Als je een trage start hebt of een grote fout maakt in de eerste of tweede bocht, zou ik herstarten. Maar soms is het beter om de ronde toch uit te rijden. Als je net weer achter je PlayStation® zit en de eerste minuten fout op fout stapelt, kun je beter doorrijden. Zelfs als je de bocht uit blijft vliegen, is het beter om de ronde af te maken tijdens het oefenen. Tijdens de echte kwalificatie kun je vervolgens herstarten na een blunder om tijd te besparen.

Hoe kun je je het beste mentaal voorbereiden op een tijdritwedstrijd?
Het is vooral belangrijk dat je elke dag genoeg oefent. Mentaal gezien is dat beter dan één dag vier uur lang trainen en vervolgens drie dagen helemaal niets. Toen ik in 2008 de GT Academy won, reed ik elke dag een kwartier tot een halfuur.

Hoe weet je wanneer je niet sneller kunt?
De grens bereik je nooit. Ik weet zeker dat er nog nooit iemand was die alles eruit heeft gehaald in de game. Op een gegeven moment had ik een stuurwiel, en de eerste paar dagen zat ik zo'n drie tot vier seconden boven de snelste tijd. Een paar weken later was het nog maar een paar tienden en nog later was ik zelfs sneller. De grens van je kunnen bereik je nooit. Alles draait om oefenen, en als je echt talent hebt, dan gaat het niet om seconden, maar om tienden en duizendsten. Op dat moment is je grens in zicht, maar helemaal zeker weten doe je het nooit.

Gebruik je ghosts of ga je liever af op de tussentijden?
Eerlijk gezegd gebruikte ik inderdaad mijn ghost. Het was een goed referentiepunt, maar soms word je er nerveus van en lijden je prestaties eronder. Als je aan een ronde begint en je je eigen ghost al snel niet meer ziet, dan denk je dat je goed bezig bent. Tot hij plotseling verschijnt! Dat kan dus vrij frustrerend zijn, en als je tot de snelste van de kwalificatie behoort, kun je hem dan ook beter niet gebruiken. Dat geldt natuurlijk niet voor de eerste dagen van de tijdrit, maar als de top in zicht is en het gaat om tienden van seconden, dan kun je beter geen ghost gebruiken. Als je de ghost voor je uit ziet komen, kun je geforceerd gaan rijden en dan is een foutje snel gemaakt.

Welk gezichtspunt gebruik je tijdens tijdritten?
De bumpercamera, zonder verdere poespas.

Zijn er voor officiële tijdritten nog bepaalde soorten uitrusting of kledingstukken?
Ik zou er niet aan beginnen. Sommige mensen gebruiken handschoenen, maar dat vind ik belachelijk, want het stuur is perfect te gebruiken zonder. Misschien hangt het van je instelling af. Zonder schoenen racen is wel erg nuttig.

Is de ideale lijn handig als je een circuit wilt leren kennen?
Als je het circuit niet kent, ja, maar daarna niet meer.

Zijn er professionele racetechnieken die je kunt toepassen in GT5? (bijvoorbeeld remmen met links, langzaam erin, snel eruit)
Natuurlijk, qua racelijn is de game tamelijk realistisch. Bochten neem je van de buitenkant. Vervolgens ga je via de binnenkant naar het einde van de bocht. Maak gebruik van de breedte van de baan, blijf niet hangen in het midden. Net zoals in het echt moet je de bocht perfect aan zien te snijden. Zorg ervoor dat je iets vroeger remt dan je voor mogelijk houdt en geef dan zo snel mogelijk weer volgas. Veel mensen remmen laat en hard, maar je kunt beter geleidelijk afremmen tot aan de apex en dan gas geven zodra het kan.

Wanneer hoorde je dat je met een Nissan LMP2 mocht rijden en mocht deelnemen aan de 24 uur van Le mans?
Weet je, ik kan nog steeds niet geloven dat dit echt gaat gebeuren! Vorig jaar zetten PlayStation® en Nissan me in een LMP2 om te kijken hoe ik het zou doen. Het was ongelooflijk. Ik was bloednerveus, maar na de race glunderde ik, en iedereen was tevreden. Daarna begon ik er langzaam maar zeker in te geloven dat ik mijn droom zou kunnen waarmaken: meedoen aan de 24 uur van Le Mans. Ik had nooit kunnen denken dat dit mogelijk zou zijn in het derde jaar van de GT Academy. Het is niet te bevatten.

Wat verwacht je van de International Le Mans Cup dit seizoen?
Geen idee (lacht), eerst wil ik de gloednieuwe auto leren kennen. Vandaag testen we de auto op het circuit Paul Ricard, maar helaas ben ik er nog niet aan toegekomen. We zijn tevreden omdat de auto vijftien ronden lang honderd probleemloze kilometers heeft gereden. Jammer dat ik er vandaag nog niet in kon. Ik heb zin in Sebring, en het wordt een grote uitdaging. Sebring is een lastig circuit met veel hobbels. Het is een typisch Amerikaans circuit, met de muren dicht op de baan. Maar ik heb zelfvertrouwen. Ik heb het goed gedaan op Silverstone en het team is blij met me. Ik wil per racesessie beter worden en me volledig inzetten voor Nissan. Leren, leren, leren. Zodat ik uiteindelijk klaar ben voor de race van het jaar: Le Mans.

Kun je de LMP2 vergelijken met auto's waarmee je eerder hebt gereden?
Het is een totaal andere auto. Koolstofvezel remmen, aerodynamische neerwaartse kracht, veel meer pk's dan mijn vorige bolides, zoals de GT4 Nissan. Alles gaat veel sneller, met late rempunten. Een wereld van verschil, en daar moet ik aan wennen. Het team en mijn teamgenoten helpen me als ik in de buurt ben van de auto. Vandaag heb ik bijvoorbeeld gegevens bekeken met de technici. De wagen is veel sneller in de bochten, dus ik train elke dag in de sportschool. Het is niet te vergelijken met een GT, vooral door de koolstofvezel remmen en de aerodynamische neerwaartse kracht. Je moet je rijstijl volledig aanpassen.
 
Wat kun je nog bereiken tijdens je carrière als GT Academy-winnaar met het oog op je prestaties tot nu toe?
Mijn grootste doel van de GT Academy is deelname aan de 24 uur van Le Mans, maar wie weet wat er verder nog gebeurt. De GT Academy bestaat pas drie jaar en nu al ga ik naar Le Mans, Sebring en Petit Le Mans, dus het is niet te zeggen waar het schip zal stranden! Op dit moment concentreer ik me volledig op de eerste race op Sebring. Het komt al erg dichtbij, dus ik moet er klaar voor zijn.
 
Wie zijn dit jaar je grootste concurrenten?
Weet ik niet. Daar wil ik niet over nadenken. Ik wil mijn prestaties verbeteren, en op Sebring zullen we wel ontdekken of we kunnen meestrijden om de winst in de Intercontinental Le Mans Cup. Dat is ons doel. Ik denk niet aan wie er een concurrent zou kunnen zijn.
 
Wat zou je zeggen tegen iemand die achter zijn PS3™ in zijn slaapkamer voor het eerst aan de GT Academy deelneemt en over jouw deelname aan de 24 uur van Le Mans leest?
Als je weet wie Lucas Ordóñez en Jordan Tresson zijn en wat ze na hun harde werk in Gran Turismo zijn gaan doen, dan weet je wat je kunt bereiken met Nissan en PlayStation®. Alleen al de prestaties van mij en Jordan moeten genoeg motivatie zijn om mee te doen aan GT Academy en alles op alles te zetten om de nieuwe kampioen te worden. Je moet zeer geconcentreerd zijn. Voor sommigen is de PlayStation® een hobby, maar als je de GT Academy wilt winnen, gaat het om meer dan alleen gamen. Je moet fit en professioneel zijn, goed communiceren en samenwerken. Om GT Academy te winnen en een coureur te worden moet je aan al die eisen voldoen.

Naar welk van de beroemde circuits waar je in 2011 op racet, kijk je het meeste uit?
Le Mans, natuurlijk!

Kun je in GT5 La Sarthe goed leren kennen (het enige circuit van de ILMC in de game)?
Zeker weten. Ik denk dat ik de 24-uursrace op de PlayStation® doe! Alhoewel ik mijn ogen dan waarschijnlijk niet meer open kan houden. Ik zal er zeker mee oefenen.

Blijf je GT5 spelen?
Als ik tijd heb, speel ik. Op de weg naar Le Mans wil ik zo veel mogelijk blijven oefenen in GT5.
JORDAN TRESSON


Hoe lang duren je sessies gemiddeld?
Ik kan uren achter mijn PlayStation® zitten, maar dat wist je vast al. De ene keer speel ik urenlang, de andere keer hou ik het na een halfuur voor gezien. Het is de moeite waard om zo lang te gamen, al was het maar om je te kwalificeren voor de finale op Silverstone.
 
Hoe pak jij het aan als je nog nooit op een bepaald circuit hebt geracet?
Het gaat er vooral om dat je de beginselen beheerst. Er is niet echt een standaardtechniek, dus experimenteer er maar op los. Ik begin door vol te gaan, en als ik dan een muur raak, ga ik de volgende ronde wat langzamer (lacht). In het echt werkt het natuurlijk niet zo, helaas.

Is het handig om herhalingen van andere spelers te bekijken?
Ja, natuurlijk, dat kan tamelijk leerzaam zijn. Ik heb veel opgestoken van Arnaud Lacombe, hij weet alles goed te laten zien. En telkens vraag je je af hoe ze zo snel kunnen zijn. Door het kunstje af te kijken, ontdek je welke racelijn ze gebruiken, en dat kan natuurlijk van pas komen.

Hoe bepaal je met welke versnelling je een bocht het beste kunt nemen?
Dat hangt af van of ik de auto aanvoel. Bij lagere versnellingen kun je bijvoorbeeld last krijgen van wielspin, dus schakel ik vroeg. Het is ook afhankelijk van het toerental. Als je te veel toeren maakt, moet je opschakelen. Soms loont het de moeite om eerder te schakelen, vooral in haarspeldbochten en trage chicanes.

Hoe kun je voorkomen dat de zenuwen toeslaan zodra je weet dat je bezig bent met een goede ronde?
Dat is precies waar ik ook problemen mee heb. "Geen foutjes, niet nu!" Natuurlijk maak je juist dan een foutje. Soms is het beter om de ghost uit te schakelen en gewoon te rijden. Hou je er niet mee bezig en rij lekker verder.

Als je een ronde slecht begint, ga je dan door of begin je opnieuw?
Ik moet het eigenlijk niet doen, maar meestal begin ik de ronde opnieuw, zelfs als ik maar een tiende seconde achter lig. Maar dat is verraderlijk, want uiteindelijk ken je dan het begin van het circuit op je duimpje, maar is het einde je een raadsel. Dus als je bezig bent met een goede ronde, maar je hebt het tweede deel van het circuit al twintig minuten niet gezien, kan het alsnog lastig worden. Dus tenzij je een grote fout maakt, kun je het beste alle ronden uitrijden. Maar dat zou ik zelf ook moeten doen!

Hoe kun je je het beste mentaal voorbereiden op een tijdritwedstrijd?
Zorg dat je bent ingesteld op een urenlange sessie. Zelfs als je geen zin hebt en je weet dat er vandaag geen snelle tijd in zit, is het belangrijk dat je toch speelt. Elke minuut is meegenomen. Voor GT Academy speelde ik de hele nacht door, tot drie uur 's ochtends. Dan wist ik wel dat ik geen goede tijd zou neerzetten, maar speelde ik puur om het spelen. Volgens mij werkt dat wel.

Hoe weet je wanneer je niet sneller kunt?
Ik geloof niet dat je ooit een limiet bereikt, je kunt altijd wel een duizendste sneller. Maar dat is juist het probleem. Je ziet waar je fouten maakt en tijd kunt winnen. Dus je maakt weer wat goed in de ene bocht en verliest wat in een andere. Je wilt altijd sneller zijn, maar als je na een uur je rondetijd niet meer kunt verbeteren, dan zit je aan je plafond.

Gebruik je ghosts of ga je liever af op de tussentijden?
Meestal zet ik de ghost aan na sommige bochten om te kijken of ik sneller ben of niet.

Welk gezichtspunt gebruik je tijdens tijdritten?
In GT4 en GT5 Prologue gebruikte ik zoals bijna iedereen het bumperzicht. De boordcamera is geweldig, en veel beter als je voor realisme gaat. Maar voor tijdritten is de bumpercamera handiger.

Zijn er voor officiële tijdritten nog bepaalde soorten uitrusting of kledingstukken?
Als je echt een diehard bent, kun je handschoenen gebruiken. Ik race trouwens blootsvoets, maar verder geen bijzonderheden.

Is de ideale lijn handig als je een circuit wilt leren kennen?
Je kunt het proberen, maar je kunt beter je eigen racelijn kiezen. Zelfs in de Formule 1 kun je meerdere racelijnen voor dezelfde bocht zien. Dus volg je eigen lijnen en kies de beste.

Zijn er professionele racetechnieken die je kunt toepassen in GT5? (bijvoorbeeld remmen met links, langzaam erin, snel eruit)
Natuurlijk kun je dezelfde lijnen gebruiken als in een echte race. Remmend met tussengas terugschakelen werkt niet in GT5.

Blijf je GT5 spelen?
Ik denk het wel. Sony heeft me gevraagd om een specifieke tijdrit te rijden, niet die van de Academy. Dus ik wil wel zien hoe goed ik het doe in vergelijking met de beste rondetijden.