Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

Plymouth XNR Ghia Roadster wint the Gran Turismo Trophy

Op 21 augustus tijdens het 61e Pebble Beach Concours d’Elegance wees Gran Turismo-producer Kazunori Yamauchi de Plymouth XNR Ghia Roadster uit 1960 aan als de winnaar van de Gran Turismo Trophy.

Plymouth maakte oorspronkelijk de instapmodellen van Chrysler, en de XNR Ghia Roadster was een conceptwagen die het sportieve imago dat Chrysler had overgehouden aan de NASCAR naar Plymouth moest brengen.
De auto was ontworpen door Virgil Exner, de legendarische ontwerper die verantwoordelijke was voor het gouden tijdperk van Chrysler in de jaren 1950 en 1960. Exner ontwierp de XNR met de toekomst van de sportwagen in gedachte. De wagen moest het opnemen tegen GM's Corvette en de Ford Thunderbird. De naam XNR is afgeleid van zijn eigen naam.

In één oogopslag is duidelijk dat we hier met iets bijzonders te maken hebben. De neus doet aan een formulewagen denken zo smal is hij. En hoewel je zou vermoeden dat de wagen slechts ruimte biedt aan de bestuurder, is er nog een goed verborgen stoel. De asymmetrische motorkap is hoger aan de bestuurderskant en vormt het instrumentenpaneel. De lijn wordt achter de bestuurder doorgetrokken naar de opvallende staartvin. De vinnen boven de voorste wielkasten worden herhaald boven de achterste wielkasten en lijken op de van de auto waarop de XNR is gebaseerd, de Plymouth Valiant.

De XNR Ghia Roadster was te ongebruikelijk om in productie te gaan en het bleef dan ook bij dit ene showmodel. Maar de wagen bracht destijds een schokgolf teweeg en was een inspiratie voor velen. Dankzij zijn perfecte staat zou je niet denken dat hij vijftig jaar oud is, dus is het niet gek dat hij zo veel lof oogstte. Deze auto laat zien waar de Amerikaanse automobielindustrie toe in staat is.

De beste auto van de show was dit jaar een Voisin C-25 Aerodyne uit 1934.