Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Speciale functies

24 uur van de Nürburgring 2012 (1/2)

Deel 1: De route naar de race

De GT-R van Team GT Academy op de productielijn van Nissans fabriek in Tochigi. De carrosseriekleur is Aurora Flare Blue Perl.
De laatste test op het circuit van Sugo begon op 10 april en duurde drie dagen, maar dit is nog maar het begin.
Half april. De eerste GT Academy-winnaar, Lucas Ordoñez (rechts) met Kazunori Yamauchi op de Nürburgring. Het team begint vaste vormen aan te nemen.
De winter lijkt op de Nürburgring voort te duren tot april, en de tests beginnen onder barre weersomstandigheden. Dit is de pitstraat op het noordelijke deel, dat door autofabrikanten veel wordt gebruikt tijdens tests.
Lucas zet de stoelen in de juiste positie.

Voor Kazunori Yamauchi begon de 24 uur van de Nürburgring met een voorstel.

"Wil je de 24 uur rijden met een GT Academy-alumnus?"

Het voorstel kwam van Nissan Motor Company Europe, samen met Gran Turismo mede-organisator van GT Academy. Via GT Academy, een project dat gebruikmaakt van Gran Turismo, zijn al vier coureurs doorgestroomd naar verschillende racetakken. Een alumnus die samen racet met Yamauchi zou een nieuwe stap betekenen voor Gran Turismo en GT Academy. Kazunori Yamauchi's race begon toen hij inging op het aanbod.

Op basis van raceschema's en ervaring op het gebied van enduranceraces viel de keuze uiteindelijk op de eerste Europeaanse winnaar, Lucas Ordoñez. Hij is nu een succesvolle coureur die onder andere klassekampioen in FIA GT GT4 werd en tweede in de LMP-klasse tijdens de 24 uur van Le Mans in 2011.
Kazunori sprak al eerder zijn waardering uit voor Lucas, als persoon en als coureur. Lucas en Kazunori kregen gezelschap van Tobias Schulze, die ook vorig jaar met Kazunori racete, en Yasukichi Yamamoto: Team GT Academy was goed op weg.

Ondertussen werd de auto klaargestoomd door Nissan Motor Company's GT-R-ontwikkelteam, onder leiding van Kazutoshi Mizuno. Een grote uitdaging, want de auto moest onaangepast blijven en weinig afwijken van de specificaties van de Club Track Edition.
Team GT Academy's GT-R rolde uiteindelijk op 2 februari 2012 van de productielijn. De wagen ging meteen door naar een workshop in de Kanagawa-prefectuur, waar overbodige onderdelen werden verwijderd en verplichte verstevigingen en veiligheidsapparatuur werden geïnstalleerd.

De eerste circuittests van de snelle GT-R vonden op 10 april plaats op het circuit van Sugo. Kazunori Yamauchi en Yasukichi Yamamoto deden mee aan deze laatste test en konden de wagen in drie dagen leren kennen en perfectioneren.

Maar toch stond de wagen nog steeds in zijn kinderschoenen. De GT-R werd vervolgens naar de Nürburgring gevlogen en aan Team GT Academy overhandigd. Halverwege april togen Yamauchi Kazunori en de software-engineers van Gran Turismo naar Duitsland om de auto voor te bereiden op de 24-uursrace.

Voor een auto kan worden afgesteld, vindt er een testrit plaats om de bevindingen van de coureur en voertuigdata te verzamelen. Vervolgens wordt de data geanalyseerd, waarna de ophanging en de stroomlijn wordt aangepast. Daarna volgt een nieuwe testrit. Deze cyclus wordt zo veel mogelijk herhaald. Elke dag discussieerde de technici met de leveranciers, en begin mei namen ze de auto mee naar Stuttgart, wat 400 kilometer verderop ligt. Daar werden tests uitgevoerd om de optimale schokdemperinstellingen en veerverhoudingen te vinden.

Maar de techniek is niet het enige dat telt tijdens een race. Racesimulatie is derhalve minstens zo belangrijk. Alles wordt berekend, van de relaties tussen toerental en brandstofverbruik, brandstofverbruik en de gereden ronden, de bandengrip en de rondetijden. Ook voor de hoeveelheid brandstof die moet worden getankt in combinatie met het tijdverlies worden scenario's ontwikkeld op basis van omstandigheden en strategie.

Tijdens dit simulatieproces werd er gebruikgemaakt van een speciale versie van Gran Turismo, die uiteindelijk een grote rol heeft gespeeld in de efficiëntie van de tests. Omgekeerd leverde de speurtocht naar de optimale instellingen van een echte raceauto een enorme hoeveelheid gegevens op voor de ontwikkelaars van Gran Turismo.

Op 14 mei, in de week van de race, voerde Team GT Academy de laatste rijtest uit en koos het de uiteindelijke instellingen en specificaties. Daarnaast werd de auto werd beplakt met de officiële racestickers. Zes maanden nadat het team werd gevormd was de dag van de race aangebroken voor Team GT Academy, met dank aan het harde werk en de ware passie van alle betrokkenen.

*Gerelateerde foto's omvatten foto's van het begin tot het einde van de race.

24 uur van de Nürburgring 2012 (2/2)