Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

Jann Mardenborough deelnemer in F3-kampioenschap

Na slechts een jaar race-ervaring maakt Jann Mardenborough, de jongste winnaar ooit van de Nissan PlayStation® GT Academy, de overstap naar Formule 3.

De GT Academy-winnaar van 2011 doet mee aan het FIA Europees Formule 3-kampioenschap in het team van Carlin, nadat hij bij Nissan een zeer succesvol eerste jaar beleefde tijdens het Britse GT-kampioenschap van 2012.

Darren Cox, Director of Global Motorsports bij Nissan, licht de nieuwste stap uit de carrière van Jann toe: "De Formule 3 is de perfecte manier om Janns leerproces over auto's met veel neerwaartse kracht in een hogere versnelling te zetten. Net als alle andere GT Academy-alumni zal Jann uiteindelijk op Le Mans in een LMP2-wagen rijden. Na een seizoen in de Nissan GT-R Nismo GT3 is de Formule 3 de perfecte aanvulling op zijn eerdere ervaring met downforce en wordt hij klaargestoomd voor de LMP2-klasse. Kijk maar naar topcoureurs van vandaag de dag als McNish, Wurz, Davidson en Lotterer, die zich het vak allemaal eigen hebben gemaakt in een eenzitter.

Jann heeft pas één seizoen GT achter de rug, dus we verwachten niet dat hij zich kan meten met coureurs die al in karts reden voor ze konden kruipen. Hij moet er vooral van leren en als hij goede resultaten boekt, is dat alleen maar mooi.
We hebben voor Carlin gekozen omdat wij dat het beste team vinden en we willen dat Jann leert van de besten."

 

VRAGEN & ANTWOORDEN


Wat gaat Jann doen na de F3?
Onze coureursopleiding is de enige die coureurs niet dwingt zich op een enkele racecategorie toe te leggen. In de F3 wordt Jann voorbereid op het racen in prototypen. Ondertussen blijft hij ook gewoon in onze GT-auto's rijden, maar we moeten vooral niet vergeten dat de meeste Super GT-coureurs, de professionals van de Le Mans-prototypen en zelfs de beste GT-coureurs het allemaal in eenzitters hebben geleerd.
Komt Jann dit jaar alleen in de F3 uit?
Janns volledige programma voor 2013 wordt te zijner tijd aangekondigd. De Academy-alumni concentreren zich dit jaar op de GT3 in NISMO GT-R's. We willen de nadruk leggen op de overstap naar gewone auto's voor we met de NISMO GT-R beginnen.

Doet Jann dit jaar mee aan Le Mans?
Janns volledige programma voor 2013 wordt te zijner tijd aangekondigd. We zullen zichtbaar aanwezig zijn bij Le Mans, want we zullen daar groot nieuws aankondigen. Bovendien willen we de fans, die na onze winst in 2012 op het evenement zullen afkomen, laten merken dat we van plan zijn om die lijn door te zetten.

Verwachten jullie dat Jann in de F3 meedoet om de prijzen?
Absoluut niet. Hij neemt het op tegen coureurs die al jaren in eenzitters racen, dus we verwachten niet van hem dat hij die zal verslaan. Tenslotte is dit pas Janns tweede volledige raceseizoen. Hij doet mee om te leren, maar we weten dat hij erg fanatiek is en pas tevreden zal zijn als hij resultaten neerzet. Daarom mogen we hem ook zo graag.

Is Jann de beste van de GT Academy-alumni?
Al onze winnaars zijn buitengewoon getalenteerd en het is moeilijk om te zeggen wie de beste is, omdat ze allemaal op een ander punt in het leerproces zitten. Wel gooide Jann vorig jaar duidelijk hoge ogen, zowel bij de media als binnen de autosportindustrie, vooral toen hij het zo goed deed in de Britse GT. Jann heeft een dubbele voorsprong omdat hij onze jongste alumnus is en ook nog binnenkomt op het moment dat ons trainingsprogramma volgroeid raakt.

Waarom hebben jullie Jann bij Carlin gezet en niet bij T-Sport, die met de ThreeBond-motor van Nissan rijden?
We willen dat Jann van de besten leert en volgens ons zitten die bij Carlin. De Nissan-motor is geen officieel NISMO-project.

Jann is de winnaar van een Nissans GT Academy-competitie, maar wordt in 2013 'powered by Volkswagen'. Dat is toch niet logisch?
Voor ons wel. Wij zijn uitgegaan van wat voor Janns ontwikkeling de beste omstandigheden zijn, niet alleen van de motorkeuze. Uiteraard blijft Jann buiten zijn F3-verplichtingen in Nissan-raceauto's of Nissan-aangedreven prototypen rijden. NDDP NISMO-coureurs in Japan rijden al jaren in F3-wagens zonder Nissan-motoren.

Waarom hebben jullie Jann in de F3 geplaatst terwijl jullie dat met Lucas Ordoñez en Jordan Tresson niet hebben gedaan?
We werken continu aan de verbetering van ons trainingsprogramma en wij denken dat dit een topmanier is om een tandje erbij te nemen in Janns ontwikkeling. Als we er straks in de zomer in Le Mans voor kiezen om hem in een LMP2-auto te laten rijden, dan is hij daar klaar voor, ondanks dat hij minder kilometers heeft gemaakt dan Lucas en Jordan.

Is de F3 geen dure manier om een coureur te laten wennen aan downforce?
Nee hoor. Bij enduranceraces moet je je wagen standaard delen met teamgenoten. Daardoor en door de complexiteit van de Le Mans-prototypen zijn de kosten in de F3 per kilometer per coureur lager dan in de LMP2. Zo neemt Carlin vier auto's mee naar een test, waardoor de totale kosten van het team over vier auto's worden verdeeld. LMP2-teams testen meestal maar met één auto, waardoor de kosten dus allemaal door die ene auto gedragen moeten worden. In Europa is Nissan altijd al toonaangevend geweest wat betreft economisch racen.

Klopt het dat Jann onlangs deelnam aan de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland?
Ja, dat klopt. Het was voor Jann een mooi voorproefje van wat hem in de Europese F3 te wachten staat en tegelijkertijd een prima wintertraining. Hij kreeg in Nieuw-Zeeland zowel de hoogte- als dieptepunten van het eenzitterracen mee en heeft een berg nieuwe kennis opgedaan.